MNIEJ ZNANE OLEJE ROŚLINNE W DIECIE PUDEŁKOWEJ
Olej rzepakowy, olej słonecznikowy czy oliwa z oliwek to powszechnie znane oleje. Jednak oprócz nich istnieje całe mnóstwo innych olejów roślinnych. O niektórych z nich nie mieliśmy wcześniej pojęcia, ale być może dzięki cateringowi dietetycznemu będziemy mieli okazję je poznać!
OLEJE – ZBĘDNY CZY NIEZBĘDNY SKŁADNIK FIT POSIŁKÓW?
Część osób unika jak ognia wszelkich olejów, ponieważ jest to czyste źródło tłuszczów. Jednak musimy pamiętać, że nawet w trakcie odchudzania tłuszcz jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ:
- jest źródłem energii niezbędnej do pracy wszystkich naszych komórek
- ułatwia odczuwanie smaku, a także przełykanie pokarmu
- jest składnikiem błon komórkowych oraz substancji białej mózgu
- jest niezbędny do syntezy hormonów tkankowych, które regulują procesy zachodzące w naszym organizmie
- jako tłuszcz podskórny chroni przed utratą ciepła
- jako tłuszcz okołonarządowy stabilizuje położenie narządów wewnętrznych
Biorąc pod uwagę jak wiele ważnych funkcji spełnia tłuszcz, powinniśmy dbać o to by jego zawartość w naszym jadłospisie wynosiła od 20 do 35% energii. Nie bez znaczenia pozostaje też udział poszczególnych kwasów tłuszczowych w diecie. Ze względu na niekorzystne działanie powinniśmy spożywać jak najmniej produktów, które są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans kwasów tłuszczowych. Należą do nich, m.in.:
- smalec
- margaryny
- olej palmowy
- mięso i przetwory mięsne
- dania typu fast-food
Zdecydowaną większość tłuszczów w naszej diecie powinny stanowić jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdziemy, m.in. w olejach roślinnych. Są one polecane ze względu na to, że korzystnie wpływają na profil lipidowy krwi, wykazują działanie przeciwzapalne. Dzięki temu chronią nas, m.in. przed powszechnymi w XXI wieku chorobami układu krążenia i nowotworami.
JAKIE MNIEJ ZNANE TŁUSZCZE MOŻEMY SPOTKAĆ W DIECIE PUDEŁKOWEJ?
Obecnie wybór olejów roślinnych jest ogromny dlatego ze względów zdrowotnych i kulinarnych nie warto ograniczać się wyłącznie do oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek. Istnieje wiele mniej znanych olejów roślinnych o cennych właściwościach. Warto szukać ich w fit posiłkach oferowanych przez catering dietetyczny. Poniżej przedstawiono opis wybranych olejów roślinnych, które należą do tych mniej popularnych.
OLEJ RYŻOWY
Olej ryżowy jest charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej jednak można spotkać go również w fit posiłkach oferowanych przez polskie cateringi. Pozyskiwany jest z otrąb ryżowych. Za cenne właściwości oleju ryżowego odpowiada, m.in. związek o nazwie „gamma-oryzanol”, który wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki niemu olej ryżowy może chronić nas, np. przed chorobami układu krążenia a także nowotworami.
OLEJ Z ORZECHÓW WŁOSKICH
Olej z orzechów włoskich jest dla nas bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3, które, m.in.:
- wpływają korzystnie na funkcjonowanie mózgu
- wykazują działanie antynowotworowe
- chronią przed rozwojem chorób układu krążenia oraz chorób neurodegradacyjnych
- wykazują działanie przeciwzapalne
Olej pozyskiwany z orzechów włoskich wzbogaca fit posiłki nie tylko w cenne składniki, ale i w niepowtarzalny smak. Jak łatwo się domyślić nadaje im orzechowy posmak. Jednak należy stosować go wyłącznie na zimno, np. jako dodatek do sałatek.
OLEJ Z AWOKADO
W diecie pudełkowej bardzo często możemy spotkać awokado. Jednak czy olej z awokado jest równie wartościowy? Tak, olej z awokado to również cenny dodatek do fit posiłków! Charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym jednonienasyconych). Dlatego może podnieść wartość odżywczą sałatek, dipów czy past oferowanych przez fit catering.
OLEJ SEZAMOWY
Olej sezamowy podobnie jak ryżowy znajdziemy przede wszystkim w daniach kuchni azjatyckiej. Pozyskiwany jest z prażonych ziaren sezamu. Ma charakterystyczny smak i aromat dlatego niestety nie nadaje się do wszystkich fit posiłków. Jednak te, do których może być dodany wzbogaca w nienasycone kwasy tłuszczowe. Należy jedynie pamiętać by stosować go na zimno, ponieważ w trakcie podgrzewania traci na wartości.