ZIMOWE PRODUKTY SEZONOWE W DIECIE PUDEŁKOWEJ
Zima to czas kiedy w naszym jadłospisie bardzo często pojawiają się produkty mrożone, suszone czy kiszone. Owoce podajemy najczęściej w formie dżemów i powideł, ponieważ zima to pora roku, która nie rozpieszcza nas jeśli chodzi o świeże owoce. Jednak jeśli przyjrzymy się bliżej kalendarzowi sezonowości okazuje się, że również zimą nasza dieta pudełkowa może być pełna ciekawych produktów!
ZIMOWE PRODUKTY W DIECIE PUDEŁKOWEJ
Przeglądając zimowe menu jakie oferuje nam fit catering możemy znaleźć w nim kilka naprawdę wartościowych produktów. Oprócz niepowtarzalnych walorów smakowych, charakteryzują się one wysoką wartością odżywczą. Wśród nich można wymienić, np. gruszki, jabłka, orzechy włoskie i laskowe, brukselkę, topinambur, kapustę czerwoną i białą, jarmuż, fasolę czy brukiew.
Zimowe owoce – gruszki i jabłka
Gruszki i jabłka to nie jedyne owoce, które znajdziemy w diecie pudełkowej zimą. Jednak większość owoców to produkty mrożone, suszone lub podane w formie przetworów. Natomiast jabłka i gruszki to zimowe owoce sezonowe. Nie tylko nadają fit posiłkom smaku i aromatu, ale także wzbogacają je, m.in. w witaminę C, potas, błonnik pokarmowy i polifenole. W związku z tym korzystnie wpływają na naszą odporność, regulują gospodarkę wodno-elektrolitową, usprawniają pracę jelit, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i nowotwory.
Zapomniane produkty – topinambur i brukiew
W okresie zimowym warto szukać nowych smaków i zwrócić uwagę na mniej znane produkty. Należą do nich, np. topinambur i brukiew. Słonecznik bulwiasty, czyli topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Jego bulwy przyrządza się podobnie jak dobrze nam znane ziemniaki. W porównaniu do nich są jednak bardziej chrupiące, słodsze i mają delikatnie orzechowy smak. Są dla nas dobrym źródłem potasu, żelaza oraz witaminy B1. Z kolei brukiew to roślina, która należy do rodziny kapustowatych. W Polsce jej uprawy pojawiły się już w XVII wieku. W diecie pudełkowej możemy spotkać brukiew w wersji surowej, gotowanej, pieczonej, duszonej, a nawet kiszonej. Jest to warzywo, które zawiera, m.in. witaminy z grupy B, fosforu, żelazo oraz magnez.
Kapusta biała i czerwona
Kapusta to warzywo o wysokiej wartości odżywczej dlatego warto szukać jej w fit posiłkach oferowanych przez catering dietetyczny. Kapusta biała pojawiła się w naszym kraju już w XIV wieku i od razu zyskała naszą sympatię. Uprawia się ją nie tylko na skalę krajową, ale wiele osób decyduje się na wyhodowanie własnej kapusty w przydomowym ogródku. Jest warzywem bogatym w fosfor, siarkę, witaminę K i C. Z kolei kapusta czerwona pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego. W naszym kraju pojawiła się nieco później niż kapusta biała, bo dopiero w XVIII wieku. Podobnie jak kapustę białą wykorzystuje się ją, np. do przygotowania surówek, kiszenia, a także jako dodatek do dań mięsnych. Jej obecność wzbogaca fit posiłki w witaminę C, witaminy z grupy B, potas czy magnez.
ZIMOWE PRODUKTY W MENU FIT CATERINGU
Skoro znamy już właściwości wybranych produktów zimowych warto sprawdzić w jakiej formie pojawiają się one w menu fit cateringów.
- Serek wiejski z prażonym jabłkiem, miodem i domową granolą (propozycja na drugie śniadanie, fit catering „Wygodnadieta.pl”)
- Wegańskie klopsiki z tempehu, pieczone ziemniaki z natką pietruszki, surówka z kapusty z koperkiem (propozycja na obiad, fit catering „Maczfit”)
- Gruszki w sosie jeżynowym na kruszonym korzennym ciastku (propozycja na podwieczorek, fit catering „Wygodnadieta.pl”)
- Sałatka z camembertem, gruszką, suszona żurawiną i makiem (propozycja na kolację, fit catering „Maczfit”)