• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer
Jakie Pudełko – Cateringi Dietetyczne

Jakie Pudełko - Cateringi Dietetyczne

Main navigation

  • Strona główna
  • Cateringi dietetyczne
  • Blog
  • Kilka słów o nas
  • Kontakt

ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE W DIECIE PUDEŁKOWEJ

22 grudnia 2018 przez Jakie Pudełko

ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE W DIECIE PUDEŁKOWEJ

Warzywa są podstawą piramidy zdrowego żywienia co oznacza, że powinny stanowić podstawę naszej diety pudełkowej. Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, pomagają utrzymać szczupłą sylwetką i dobry stan zdrowia. Nie sposób opisać każdego warzywa po kolei dlatego w tym artykule przyjrzymy się bliżej jedynie zielonym warzywom liściastym.

 

SZPINAK

Szpinak nie należy do ulubionych warzyw dzieci. Jednak zyskuje popularność wśród osób dorosłych, które wykorzystują go do przygotowywania takich fit posiłków jak, np. sałatki czy zielone koktajle. Warto sprawdzić czy szpinak znajduje się w naszej diecie pudełkowej, ponieważ zawiera wiele cennych dla zdrowia składników.

 

Wartość odżywcza szpinaku (podana na 100 g)

  • Energia: 22 kcal
  • Białko: 2,6 g
  • Tłuszcz: 0,4 g
  • Węglowodany: 0,9 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,1 g

 

Szpinak wzbogaca również nasze fit posiłki w witaminę C, K, beta-karoten (prowitaminę A), a także kwas foliowy. Dzięki temu wzmacnia układ odpornościowy, zapewnia piękny wygląd skóry i wpływa na procesy krzepnięcia krwi. Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że jest to niezbędny element diety pudełkowej dla kobiet planujących ciążę i ciężarnych. Nie można zapomnieć również o tym, że szpinak jest źródłem składników mineralnych, m.in. żelaza, cynku i potasu.

 

JARMUŻ

Jarmuż bardzo często możemy spotkać w formie dodatku do zielonych koktajli oferowanych przez fit catering. Choć nie każdy o tym wie,  jest on jedną z najstarszych odmian kapusty. W Polsce uprawia się go od XV wieku. Ciekawostką jest również fakt, że jarmuż nie występuje jako roślina dzika. Można go spotkać jedynie jako roślinę uprawną.

 

Wartość odżywcza jarmużu (podana na 100 g)

  • Energia: 36 kcal
  • Białko: 3,3 g
  • Tłuszcz: 0,7 g
  • Węglowodany: 2,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,8 g

 

Jarmuż jest warzywem o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego, polecany jest osobom na diecie odchudzającej, a także zmagającym się z zaparciami. Oprócz błonnika skrywa w sobie również witaminy, składniki mineralne oraz polifenole. Znajdziemy w nim, m.in. beta-karoten, witaminę C, kwas foliowy, żelazo i wapń.

 

RUKOLA

Rukola nazywana jest również rokiettą siewną. Należy do rodziny kapustowatych i pochodzi z regionów Europy Południowej, Azji Zachodniej oraz Afryki. W naszych sklepach dostępna jest przez cały rok. Możemy spotkać ją również w fit posiłkach oferowanych przez catering dietetyczny.

 

Wartość odżywcza rukoli (podana na 100 g)

  • Energia: 25 kcal
  • Białko: 2,6 g
  • Tłuszcz: 0,7 g
  • Węglowodany: 2,1 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,6 g

 

Rukola wzbogaca nasze fit posiłki, m.in. w beta-karoten, witaminę K, witaminę B3, kwas foliowy, wapń, magnez oraz potas. Dzięki temu dba o właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego, układu nerwowego i serca, a także prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi. Ze względu na obecność kwasu foliowego jest polecana również kobietom planującym ciążę oraz kobietom ciężarnym.

 

ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE W MENU FIT CATERINGU

Zielone warzywa liściaste ze względu na swoją wartość odżywczą, często wykorzystywane są przez catering dietetyczny jako dodatek lub główny składnik fit posiłków.

 

  • Sałatka z rukoli, pieczonego buraka, pestek słonecznika i pomidorków koktajlowych podana z serkiem greckim oraz dressingiem ziołowym (propozycja na śniadanie, fit catering „Body Chief”)
  • Frittata ze szpinakiem i groszkiem, sałatka z pomidorami, papryką i oliwkami (propozycja na śniadanie, fit catering „Maczfit”)
  • Sałatka ze szpinakiem, kaszą pęczak i pieczonym twarogiem (propozycja na drugie śniadanie, fit catering „Maczfit”)
  • Gołąbki wegańskie w sosie grzybowym, pieczone ziemniaki z groszkiem i szpinakiem (propozycja na obiad, fit catering „Maczfit”)
  • Makaron z kremowym sosem jarmużowym z kurczakiem, serem Coreggio i pieczonymi pomidorkami (propozycja na obiad, fit catering „Body Chief”)
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem (propozycja na obiad, fit catering „Body Chief”)

Footer

Kilka słów o nas:

Catering dietetyczny to nasza pasja. Dowiedz się jakie pudełko wybrać i ciesz się smakiem gotowych rozwiązań!

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter

Polityka cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz dla zapewnienia maksymalnej wygody użytkowania. Dowiedz się więcej

Dowiedz się więcej:

  • Kontakt
  • Kilka słów o nas
  • Cateringi dietetyczne
  • Spis firm cateringowych
  • Blog
  • Polityka prywatności

© 2022 · Jakie Pudełko ·