WITAMINA D – DLACZEGO WARTO SZUKAĆ JEJ W DIECIE PUDEŁKOWEJ?
Witamina D znana jest z tego, że wspomaga wchłanianie wapnia – pierwiastka niezbędnego, m.in. do prawidłowej budowy kości i zębów. Jednak jej zadania nie kończą się wyłącznie na tym. Dlatego warto sprawdzić czy dieta pudełkowa, którą zamawiamy zawiera fit posiłki bogate w ten ważny składnik.
JAKIE ZADANIA SPEŁNIA WITAMINA D?
Najwięcej mówi się o roli jaką witamina D spełnia w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej. Poprzez pobudzanie produkcji białka wiążącego wapń zwiększa jego wchłanianie w jelicie. Ponadto reguluje wchłanianie fosforu, a także zwiększa reabsorpcję wapnia w kanalikach nerkowych. Witamina D jest składnikiem niezbędnym do wchłaniania wapnia i zachowania prawidłowej mineralizacji kości. To jednak nie koniec zadań, jakie spełnia witamina D w naszym organizmie. Ze względu na zdolność do regulacji proliferacji komórek oraz ochrony genomu przed mutacjami może obniżać ryzyko rozwoju nowotworów, takich jak rak prostaty, piersi, macicy, pęcherza moczowego, przełyku, żołądka, okrężnicy, odbytu, nerek czy chłoniaka. Jest to warte podkreślenia, ponieważ w dzisiejszych czasach zachorowalność na nowotwory jest bardzo duża. Nie można również zapomnieć o tym, że witamina D korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu immunologicznego. Jest to szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym kiedy to jesteśmy bardziej podatni na spadek odporności. Witamina D może nas uchronić nie tylko przed przeziębieniem czy nowotworami. Jest ona zalecana również w profilaktyce chorób układu krążenia. Nie może zabraknąć jej również w diecie pudełkowej dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Jak widać witamina D spełnia wiele ważnych zadań i może pomóc nam w różnych przypadkach. Dlatego warto sprawdzić czy w naszej diecie pudełkowej jej nie brakuje!
CZYM GROZI NAM NIEDOBÓR WITAMINY D?
Niestety, jeśli dopuścimy do niedoboru witaminy D w naszym organizmie, czeka nas wiele nieprzyjemnych i groźnych dla zdrowia konsekwencji. Szczególnie narażone są osoby starsze, ponieważ zmiany w funkcjonowaniu nerek oraz zmiany skórne związane z wiekiem predysponują je do niedoborów. Drugą grupą o wysokim ryzyko rozwoju niedoboru witaminy D są kobiety ciężarne, a w szczególności panie w ciąży mnogiej oraz otyłe. Niedobór witaminy D może być związany nie tylko z wiekiem, niedostateczną ekspozycją na promienie słoneczne czy źle zbilansowaną dietą. W niektórych przypadkach jest wynikiem chorób, takich jak nieswoiste zapalenie jelit, zespół krótkiego jelita, mukowiscydoza, przewlekłe cholestazy czy celiakia.
Skutki niedoboru witaminy D:
- zmiany kostne, które w zależności od wieku występują pod postacią krzywicy (dzieci), osteomalacji (głównie u kobiet), zrzeszotnienia kości (osoby starsze)
- wtórna nadczynność przytarczyc
- większe ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych
- większe ryzyko rozwoju nowotworów
- większe ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, choroby obwodowej naczyń, niewydolności serca i udaru
- nasilenie objawów chorób, takich jak choroba dwubiegunowa, depresja, nerwica
- obniżenie masy kostnej noworodka, zaburzenia rozwoju zawiązków zębowych, noworodkowa hipokalcemia, rzucawka przedporodowa, nietolerancja glukozy, cukrzyca ciążowa (w przypadku niedoboru witaminy D u kobiet ciężarnych)
JAKIE PRODUKTY POWINNA ZAWIERAĆ DIETA PUDEŁKOWA BOGATA W WITAMINĘ D?
Chcąc uchronić się przed niedoborem tak ważnej witaminy jaką jest witamina D powinniśmy poszukać w naszej diecie pudełkowej jej źródeł pokarmowych. Jeśli będziemy mieć jakieś wątpliwości większość fit cateringów oferuje w ramach usługi kontakt z dietetykiem. Dla ułatwienia poniżej zostały przedstawione wybrane źródła tego składnika.
Wybrane źródła witaminy D:
- węgorz
- śledź
- pstrąg tęczowy
- łosoś
- szproty
- sardynki
- makrela
- sola
- tuńczyk
- jajka
- produkty wzbogacone w witaminę D (np. mleko roślinne)
- masło
Przykłady fit posiłków bogatych w witaminę D:
- Pasta jajeczna z pieczywem żytnim, ziarnami, roszponką, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem (propozycja na śniadanie, fit catering „Wygodnadieta.pl”)
- Twarożek z wędzonym łososiem, ogórkiem i koperkiem z siemieniem lnianym i pieczywem (propozycja na drugie śniadanie, fit catering „Body Chief”)
- Sałatka z wędzonym łososiem, batatami i daktylami (propozycja na kolację, fit catering „Maczfit”)