TRADYCYJNE DANIA W ODCHUDZONEJ WERSJI
Czy tradycyjna kuchnia zawsze oznacza dania tłuste, smażone i ciężkostrawne, które są przeciwieństwem fit posiłków? Z jednej strony od jakiegoś czasu obserwuje się powrót do tradycji i zwrot w kierunku produktów lokalnych. Z drugiej strony wzrasta świadomość tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Dobrym połączeniem pragnienia powrotu do tradycji ze zdrowym odżywianiem są dania tradycyjne w odchudzonej wersji. Możemy znaleźć je również w ofercie cateringów dietetycznych.
TROCHĘ HISTORII
Co miało największy wpływ na to, jakie dania dziś uważamy za tradycyjne i charakterystyczne dla kuchni polskiej? Nasza kuchnia kształtowała się przez wiele lat. Ważną rolę w tym procesie odgrywały przemiany historyczne. Na przestrzeni lat tereny Polski zamieszkiwali ludzie różnych narodowości, co również możemy odczuć w tradycjach kulinarnych. Szczególnie silny akcent w naszej tradycji kulinarnej pozostawiła kuchnia wschodnia, niemiecka, francuska czy żydowska. Kuchnię polską charakteryzuje smak słony, lekko ostry (wynikający z dodatku chrzanu, musztardy, czosnku, pieprzu), lekko kwaśny (powstający w wyniku dodatku kwaśnej śmietany, produktów kiszonych), słodko-kwaśny (uzyskiwany poprzez obecność żurawiny, jabłek), a także ziołowy i korzenny (który jest wynikiem dodatku kminku, jałowca, anyżu). Smak ostry łagodzony jest poprzez dodatek śmietany przez co dania kuchni polskiej nie należą do najbardziej pikantnych. Jakie produkty są charakterystyczne dla naszej kuchni tradycyjnej? Przede wszystkim są to produkty węglowodanowe (kasze, pieczywo) oraz potrawy na bazie mąki (pierogi, kluski, sosy zagęszczane mąką). Ze względu na to, że nasz kraj charakteryzuje się stosunkowo dużym zalesieniem w kuchni polskiej bardzo często pojawiają się owoce leśne oraz dziczyzna. Niejednokrotnie pojawiają się również gatunki mięs, takie jak drób czy wieprzowina. Jednak w kuchni polskiej nie brakuje również ryb. Są to przede wszystkim gatunki słodkowodne natomiast z ryb morskich dominuje śledź. Z kolei tradycyjnymi warzywami są buraki, kapusta, ogórki, a także nasiona roślin strączkowych. W daniach kuchni polskiej nie brakuje również owoców. Przede wszystkim są to gruszki, czereśnie, porzeczki, jabłka. Nie można również zapomnieć o nabiale, który na stałe wpisał się w polską tradycję kulinarną. Do dziś w naszych daniach często pojawiają się sery twarogowe, a na południu kraju również oscypki. Podsumowując do tradycyjnych dań kuchni polskiej zaliczyć możemy, m.in.:
- kapuśniak
- grochówkę
- czerninę
- zupy z dodatkiem zakwasu z mąki (żurek, zalewajka)
- warzywa gotowane w wodzie podane z bułką tartą (zarumienioną na maśle)
- kaszę gryczaną, np. z dodatkiem warzyw
- kopytka
- pierogi
- racuchy
- ziemniaki podane w różnych formach
- sztukę mięsa podaną w sosie
- kotlet schabowy
- gotowaną golonkę
Nie wszystkie z dań tradycyjnych możemy zaliczyć do fit posiłków. Jednak nie chcąc utracić tradycji możemy poszukać ich odpowiedników podanych w „odchudzonej” wersji.
DANIA TRADYCYJNE W WERSJI FIT POSIŁKÓW
Jeśli zamawiamy dietę pudełkową możemy znaleźć w niej dania tradycyjne, które zostały jednak „odchudzone” i dostosowane do zasad zdrowego żywienia.
Wybrane dania tradycyjne w „odchudzonej” wersji w ofercie cateringów dietetycznych:
- Makowiec bez mąki na owsianym spodzie (propozycja na drugie śniadanie, fit catering „Maczfit”)
- Kasza gryczana niepalona ze szpinakiem, burakami i serem feta z sosem awokado (propozycja na obiad, fit catering „Body Chief”)
- Gołąbki drobiowe z kaszą jaglaną zawijane w liście winogron podane z sosem pomidorowym na brązowym ryżu z pieczarkami z buraczkami na ciepło (propozycja na obiad, fit catering „Wygodnadieta.pl”)
- Serniczek jaglany z musem z mango i owocami (propozycja na podwieczorek, fit catering „Wygodnadieta.pl”)
- Ryba po grecku podana z razowym pieczywem (propozycja na kolację, fit catering „Wygodnadieta.pl”)
- Bigosik z kapusty pekińskiej z koperkiem i pieczarkami podany z grahamką (propozycja na kolację, fit catering „Wygodnadieta.pl”)