• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer
Jakie Pudełko – Cateringi Dietetyczne

Jakie Pudełko - Cateringi Dietetyczne

Main navigation

  • Strona główna
  • Cateringi dietetyczne
  • Blog
  • Kilka słów o nas
  • Kontakt

SKŁADNIKI UŁATWIAJĄCE WCHŁANIANIE WAPNIA W DIECIE PUDEŁKOWEJ

30 listopada 2018 przez Jakie Pudełko

SKŁADNIKI UŁATWIAJĄCE WCHŁANIANIE WAPNIA W DIECIE PUDEŁKOWEJ

Wapń spełnia wiele ważnych zadań w naszym organizmie. Dlatego warto sprawdzić czy nasza dieta pudełkowa zawiera odpowiednią ilość tego pierwiastka. Ważne jest również to by przyjrzeć się czy są w niej obecne składniki, które ułatwiają jego wchłanianie.

KILKA SŁÓW O WAPNIU

Wapń znany jest przede wszystkim z tego, że pomaga nam zadbać o mocne kości i zęby. Jest to jego najważniejsza funkcja, ponieważ tylko 1% wapnia znajdującego się w naszym organizmie spełnia funkcję inną niż budulcowa. Nie oznacza to jednak, że są to mniej ważne funkcje, ponieważ należy do nich, m.in.:

  • aktywacja enzymów odpowiedzialnych, np. za uwalnianie energii
  • uczestnictwo w procesie krzepnięcia krwi
  • uczestnictwo w skurczu mięśni
  • regulacja stanu wrażliwości komórek układu nerwowego

Pojawia się również coraz więcej informacji dotyczących tego, że odpowiednia ilość wapnia w fit posiłkach może chronić nas nie tylko przed osteoporozą, ale i zapobiegać oraz wspomagać leczenie cukrzycy typu drugiego i wybranych nowotworów (m.in. jelita grubego, piersi, prostaty). Pozostaje pytanie – jaka ilość wapnia powinna znaleźć się w diecie pudełkowej? Zależy to od naszego wieku. Dla kobiet z grupy wiekowej 19-50 lat zaleca się 1000 mg dziennie podobnie jak dla mężczyzn w wieku 19-65 lat. Inaczej sprawa wygląda w przypadku dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i karmiących. Jeśli zamawiamy dietę pudełkową w wersji junior ilość wapnia powinna kształtować się na poziomie 1300 mg dziennie dla chłopców i dziewcząt w wieku 10-18 lat. Z kolei jeśli szukamy cateringu dietetycznego dla seniora, ilość wapnia powinna wynosić 1200 mg dziennie. Jeśli nasza dieta pudełkowa będzie zawierała za małą ilość tego ważnego pierwiastka możemy nabawić się niedoborów. W przypadku gdy będą towarzyszyć im niedobory witaminy D może rozwinąć się hipokalcemia, która manifestuje się mrowieniem palców i nóg, bólami i kurczami mięśni. Inną chorobą związaną z niedoborem wapnia jest także osteoporoza. Dlatego warto sprawdzić czy fit posiłki oferowane przez catering dietetyczny są bogate w wapń, a także zawierają składniki, które poprawiają jego wchłanianie.

 

JAKIE SKŁADNIKI FIT POSIŁKÓW POMOGĄ NAM WE WCHŁANIANIU WAPNIA?

Jeśli chcemy aby nasz organizm otrzymał odpowiednie ilości wapnia, warto zadbać o to by w diecie pudełkowej znalazły się składniki, które wspomagają jego wchłanianie.

 

Magnez

Magnez to pierwiastek, który współgra z wapniem i korzystnie wpływa na jego wchłanianie. Dlatego w fit posiłkach warto szukać produktów, które zawierają zarówno magnez jak i wapń lub łączyć bogate źródła magnezu z dobrymi źródłami wapnia. Do produktów obfitujących w magnez należą, m.in.:

  • pestki dyni
  • otręby pszenne
  • mak niebieski
  • kakao
  • nasiona sezamu
  • orzechy brazylijskie
  • nasiona słonecznika
  • nasiona chia
  • zarodki pszenne
  • komosa ryżowa

 

Witamina D

Witamina D korzystnie wpływa na wchłanianie wapnia dlatego nie może zabraknąć jej w naszych fit posiłkach. Do jej źródeł należą, m.in.:

  • węgorz
  • śledź
  • pstrąg tęczowy
  • łosoś
  • szproty
  • sardynka
  • sola
  • tuńczyk
  • jajka

 

Laktoza

Laktoza, czyli inaczej cukier mlekowy zbudowany z galaktozy oraz glukozy. Do jej głównych źródeł zalicza się mleko oraz produkty mleczne. Biorąc pod uwagę to, że zawierają zarówno duże ilości wapnia jak i laktozę są produktami, których warto szukać w naszej diecie pudełkowej. Oprócz mleka krowiego i jego przetworów źródłem tego dwucukru są, m.in.:

  • jogurt kozi
  • mleko kozie
  • chleb żytni razowy litewski
  • chleb mleczny

Na wchłanianie wapnia korzystny wpływ mają również wybrane aminokwasy, a także fosfopeptydy pochodzące z mleka. Na koniec warto wspomnieć również o składnikach fit posiłków, które niekorzystnie wpływają na wchłanianie tego ważnego pierwiastka. Należy do nich błonnik, kwas szczawiowy, fityniany, duża ilość białka oraz fosforu, a także kwasy uronowe.

Footer

Kilka słów o nas:

Catering dietetyczny to nasza pasja. Dowiedz się jakie pudełko wybrać i ciesz się smakiem gotowych rozwiązań!

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter

Polityka cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz dla zapewnienia maksymalnej wygody użytkowania. Dowiedz się więcej

Dowiedz się więcej:

  • Kontakt
  • Kilka słów o nas
  • Cateringi dietetyczne
  • Spis firm cateringowych
  • Blog
  • Polityka prywatności

© 2022 · Jakie Pudełko ·