SKŁADNIKI UŁATWIAJĄCE WCHŁANIANIE WAPNIA W DIECIE PUDEŁKOWEJ
Wapń spełnia wiele ważnych zadań w naszym organizmie. Dlatego warto sprawdzić czy nasza dieta pudełkowa zawiera odpowiednią ilość tego pierwiastka. Ważne jest również to by przyjrzeć się czy są w niej obecne składniki, które ułatwiają jego wchłanianie.
KILKA SŁÓW O WAPNIU
Wapń znany jest przede wszystkim z tego, że pomaga nam zadbać o mocne kości i zęby. Jest to jego najważniejsza funkcja, ponieważ tylko 1% wapnia znajdującego się w naszym organizmie spełnia funkcję inną niż budulcowa. Nie oznacza to jednak, że są to mniej ważne funkcje, ponieważ należy do nich, m.in.:
- aktywacja enzymów odpowiedzialnych, np. za uwalnianie energii
- uczestnictwo w procesie krzepnięcia krwi
- uczestnictwo w skurczu mięśni
- regulacja stanu wrażliwości komórek układu nerwowego
Pojawia się również coraz więcej informacji dotyczących tego, że odpowiednia ilość wapnia w fit posiłkach może chronić nas nie tylko przed osteoporozą, ale i zapobiegać oraz wspomagać leczenie cukrzycy typu drugiego i wybranych nowotworów (m.in. jelita grubego, piersi, prostaty). Pozostaje pytanie – jaka ilość wapnia powinna znaleźć się w diecie pudełkowej? Zależy to od naszego wieku. Dla kobiet z grupy wiekowej 19-50 lat zaleca się 1000 mg dziennie podobnie jak dla mężczyzn w wieku 19-65 lat. Inaczej sprawa wygląda w przypadku dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i karmiących. Jeśli zamawiamy dietę pudełkową w wersji junior ilość wapnia powinna kształtować się na poziomie 1300 mg dziennie dla chłopców i dziewcząt w wieku 10-18 lat. Z kolei jeśli szukamy cateringu dietetycznego dla seniora, ilość wapnia powinna wynosić 1200 mg dziennie. Jeśli nasza dieta pudełkowa będzie zawierała za małą ilość tego ważnego pierwiastka możemy nabawić się niedoborów. W przypadku gdy będą towarzyszyć im niedobory witaminy D może rozwinąć się hipokalcemia, która manifestuje się mrowieniem palców i nóg, bólami i kurczami mięśni. Inną chorobą związaną z niedoborem wapnia jest także osteoporoza. Dlatego warto sprawdzić czy fit posiłki oferowane przez catering dietetyczny są bogate w wapń, a także zawierają składniki, które poprawiają jego wchłanianie.
JAKIE SKŁADNIKI FIT POSIŁKÓW POMOGĄ NAM WE WCHŁANIANIU WAPNIA?
Jeśli chcemy aby nasz organizm otrzymał odpowiednie ilości wapnia, warto zadbać o to by w diecie pudełkowej znalazły się składniki, które wspomagają jego wchłanianie.
Magnez
Magnez to pierwiastek, który współgra z wapniem i korzystnie wpływa na jego wchłanianie. Dlatego w fit posiłkach warto szukać produktów, które zawierają zarówno magnez jak i wapń lub łączyć bogate źródła magnezu z dobrymi źródłami wapnia. Do produktów obfitujących w magnez należą, m.in.:
- pestki dyni
- otręby pszenne
- mak niebieski
- kakao
- nasiona sezamu
- orzechy brazylijskie
- nasiona słonecznika
- nasiona chia
- zarodki pszenne
- komosa ryżowa
Witamina D
Witamina D korzystnie wpływa na wchłanianie wapnia dlatego nie może zabraknąć jej w naszych fit posiłkach. Do jej źródeł należą, m.in.:
- węgorz
- śledź
- pstrąg tęczowy
- łosoś
- szproty
- sardynka
- sola
- tuńczyk
- jajka
Laktoza
Laktoza, czyli inaczej cukier mlekowy zbudowany z galaktozy oraz glukozy. Do jej głównych źródeł zalicza się mleko oraz produkty mleczne. Biorąc pod uwagę to, że zawierają zarówno duże ilości wapnia jak i laktozę są produktami, których warto szukać w naszej diecie pudełkowej. Oprócz mleka krowiego i jego przetworów źródłem tego dwucukru są, m.in.:
- jogurt kozi
- mleko kozie
- chleb żytni razowy litewski
- chleb mleczny
Na wchłanianie wapnia korzystny wpływ mają również wybrane aminokwasy, a także fosfopeptydy pochodzące z mleka. Na koniec warto wspomnieć również o składnikach fit posiłków, które niekorzystnie wpływają na wchłanianie tego ważnego pierwiastka. Należy do nich błonnik, kwas szczawiowy, fityniany, duża ilość białka oraz fosforu, a także kwasy uronowe.