Kasze są obecne na naszych stołach od wielu lat. Kiedyś stanowiły podstawę diety, choć był też okres, że nieco o nich zapomnieliśmy. Dziś kasze wracają do łask i na nowo odkrywamy bogactwo ich smaku oraz walorów zdrowotnych. Jedno jest pewne – dobrze zbilansowana fit dieta powinna je zawierać!
KASZA GRYCZANA
Kasza gryczana nazywana była kiedyś “tatarką”, ponieważ jej pojawienie się na polskich stołach związane było prawdopodobnie z najazdami tatarów. Dziś nazwa ta już nie funkcjonuje natomiast na półkach sklepowych możemy spotkać kaszę gryczaną prażoną oraz kaszę nieprażoną nazywaną białą. Do kaszy gryczanej zaliczamy również mniej popularną kaszę krakowką. Kasza gryczana może stanowić podstawę lub dodatek do wielu dań, m.in. zup, kotletów, dań mięsnych, dań warzywnych. Oprócz tego, że nadaje naszym potrawom charakterystycznego smaku, wzbogaca je o cenne dla zdrowia składniki. Jest źródłem białka i co ciekawe w porównaniu z innymi zbożami dostarcza większych ilości tryptofanu. Jest to aminokwas egzogenny (czyli taki, którego sami nie wyprodukujemy) niezbędny do produkcji serotniny. Oznacza to, że spożycie kaszy gryczanej może korzystnie wpływać na nasz nastrój, a także na jakość snu. W kaszy gryczanej znajdziemy również witaminy z grupy B oraz magnez, potas, fosfor, cynk, miedź i żelazo. Korzystny wpływ kaszy gryczanej na zdrowie wynika również z obecności błonnika pokarmowego, a także rutyny zaliczanej do flawonoidów. Dzięki temu jej spożycie może wiązać się z mniejszym ryzykiem chorób układu krążenia, chorób nowotworowych, czy chorób neurodegradacyjnych.
KASZA JĘCZMIENNA
Kasza jęczmienna należy do jednych z najczęściej spożywanych kasz w Polsce. Obejmuje kilka rodzajów, m.in. kaszę pęczak, kaszę jęczmienną wiejską, czy kaszę jęczmienną mazurską. Najpopularniejsza jest kasza jęczmienna mazurska, czyli kasza perłowa. Kasza jęczmienna charakteryzuje się dużą zawartością błonnika. Dzięki temu jej dodatek do potraw sprawia, że nasz głód zostaje zaspokojony na długo. Dlatego jest ona szczególnie polecana osobom na diecie odchudzającej. Ponadto korzystnie wpływa na profil lipidowy, przez co powinny na nią zwrócić uwagę osoby z nieprawidłowym stężeniem cholesterolu. Kasza jęczmienna to także źródło witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminę K, witaminy z grypy B, cynk, żelazo i potas.
KASZA JAGLANA
Kasza jaglana pojawia się często na liście polskiej “superżywności”, co oznacza, że wyróżnia się na tle innych produktów swoją wartością odżywczą. Jest źródłem żelaza dlatego polecana jest w przypadku niedokrwistości, a także w okresach wyczerapnia. W związku z tym, że zawiera żelazo niehemowe warto dodać do niej źródło witaminy C (np. paprykę), by zwiększyć jego przyswajalność. Oprócz tego kasza jaglana dostarcza nam witamin z grupy B, a także białka. Na uwagę zasługuje także fakt, że jest źródłem krzemionki. Oznacza to, że wpływa korzystnie na nasz wygląd zewnętrzny – poprawia kondycję skóry, włosów oraz paznokci! Kolejną zaletą kaszy jaglanej jest jej uniwersalność. Doskonale sprawdza się w daniach na słono, jak i na słodko! W internecie aż roi się od przepisów na fit jedzenie na słodko z wykorzystaniem tej kaszy (np. “raffaello” jaglane).
KASZA OWSIANA
Jeszcze do niedawna zakup kaszy owsianej w sklepie był niemal niemożliwy. Dziś możemy ją spotkać coraz częściej. Biorąc pod uwagę jej cenne właściwości oraz walory smakowe powinniśmy cieszyć się z rosnącej popularności tej kaszy i zadbać, by fit posiłki zawierały ją jak najczęściej. Jest ona produkowana z owsa, który wykazuje wiele właściwości cennych dla naszego organizmu. Zawiera szereg składników bioaktywnych, takich jak, m.in. błonnik pokarmowy, cholina, lecytyna, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, oligosacharydy (prebiotyki), witaminę C, polifenole, czy karotenoidy. Wszystko to sprawia, że kasza owsiana korzystnie wpływa na naszą gospodarkę lipidową, gospodarkę węglowodanową, a także obniża ciśnienie tętnicze krwi, chroni przed rozwojem stanów zapalych, rozwojem chorób serca i nowotworów. Kasza jęczmienna wpływa korzystnie również na funkcjonowanie układu nerwowego i immunologicznego.