• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer
Jakie Pudełko – Cateringi Dietetyczne

Jakie Pudełko - Cateringi Dietetyczne

Main navigation

  • Strona główna
  • Cateringi dietetyczne
  • Blog
  • Kilka słów o nas
  • Kontakt

ROŚLINY STRĄCZKOWE W DIECIE PUDEŁKOWEJ

31 stycznia 2018 przez Jakie Pudełko

ROŚLINY STRĄCZKOWE W DIECIE PUDEŁKOWEJ

Rośliny strączkowe charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i dlatego powinny zajmować ważne miejsce w naszym jadłospisie. Niestety ich przygotowanie bywa nieraz dość czasochłonne, więc tym bardziej cieszy nas fakt, że dieta pudełkowa oferuje nam gotowe posiłki na bazie roślin strączkowych.

 

JAKIE WARTOŚCI SKRYWAJĄ ROŚLINY STRĄCZKOWE?

Do roślin strączkowych zaliczamy fasolę, ciecierzycę, bób, soczewicę, groch i soję. Przyjrzyjmy się jakie wartości skrywają w sobie poszczególne z nich, by odpowiedzieć na pytanie dlaczego warto wybrać catering dietetyczny, które oferuje nam rośliny strączkowe.

 

1. Soja

Soja zawiera duże ilości pełnowartościowego białka. W suchych nasionach może znajdować się nawet do 43% tego ważnego składnika. Dlatego soja stanowi jedno z podstawowych źródeł białka w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Soja wzbogaca jadłospis również w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają korzystnie na nasz organizm, m.in. poprzez obniżanie cholesterolu LDL. Oprócz białka i cennych kwasów tłuszczowych znajdziemy w niej również szereg witamin i składników mineralnych (m.in. witaminę K, witaminy z grupy B, magnez, wapń, żelazo). Soja to także jedno z najlepszych źródeł fitoestrogenów, które mogą obniżać ryzyko zachorowania na wybrane choroby nowotworowe oraz łagodzą objawy menopauzy. Catering dietetyczny może oferować nam potrawy, w których znajdzie się soja w czystej postaci produktów sojowych. Na bazie soi produkuje się, m.in. tofu, mleko sojowe, sosy.

 

2. Soczewica

Soczewica stanowi dobre źródło białka roślinnego, ponieważ jej suche nasiona zawierają nawet 25% tego składnika. Oprócz tego jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego, a także może chronić nas przed rozwojem nowotworów i chorób układu krążenia. Soczewica wzbogaca również jadłospis wegetarian i wegan w żelazo i kwas foliowy. W związku z tym, że w soczewicy znajduje się żelazo niehemowe warto serwować ją z produktem obfitującym witaminę C, która zwiększa jego przyswajalność (np. natka pietruszki, papryka). Catering dietetyczny może zaoferować nam soczewicę jako składnik leczo, sałatki, kotlecików warzywnych, czy chilli sin carne.

 

3. Ciecierzyca

Podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe ciecierzyca stanowi dobre źródło białka roślinnego. Oprócz dużych ilości białka charakteryzuje się także dużą ilością błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, cynku, fosforu, potasu.. Dzięki temu obecność ciecierzycy w jadłospisie bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Składniki w niej zawarte gwarantują prawidłową pracę układu nerwowego, układu krążenia oraz mięśni. Cenne związki, które występują w ciecierzycy odpowiadają także za zaopatrzenie każdej komórki w tlen, sprawne funkcjonowanie przewodu pokarmowego i właściwy przebieg procesów metabolicznych. Obecność ciecierzycy w menu oferowanym przez catering dietetyczny może uchronić nas także przed rozwojem chorób układu krążenia, czy nowotworów. Jakie dania na bazie ciecierzycy mogą pojawić się w diecie pudełkowej? Coraz większą popularnością cieszy się hummus, który powstaje z ciecierzycy. Ponadto w menu możemy znaleźć, np. zupy kremy z ciecierzycy, „orzeszki” z ciecierzycy, czy falafele.

 

4. Groch

Groch to roślina strączkowa, która uprawiana jest od wielu, wielu lat dlatego nie należy do nowości na naszym stole. Warto przyjrzeć się jego wartością odżywczym, ponieważ jeśli weźmiemy je pod lupę okazuje się, że groch jest naprawdę cennym składnikiem potraw. Po pierwsze dostarcza sporych ilości białka roślinnego. Oprócz tego obfituje w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, witaminę K, potas, magnez, fosfor, żelazo i wapń. Catering dietetyczny może zaoferować nam groch pod postacią zupy z grochu, pasty z grochu, czy jako składnik gulaszu warzywnego.

 

5. Fasola

Fasola występuje w różnych odmianach. Wyróżniamy, m.in. fasolę białą, fasolę czarną, czy fasolę adzuki. Każda z tych odmian jest doskonałym źródłem białka dla wegetarian i wegan. W fasoli znajdują się również spore ilości witamin z grupy B (przede wszystkim witaminy B1), witaminy C i A oraz składników mineralnych (m.in. cynk, selen, żelazo, fosfor, wapń). Tak jak w pozostałych roślinach strączkowych, tak i w fasoli możemy również znaleźć duże ilości błonnika pokarmowego.  Fasola może pojawić się w menu cateringu dietetycznego, np. jako składnik zupy, sałatki, czy jako postawa popularnego ostatnio „smalcu” z białej fasoli.

 

6. Bób

Choć bób bardzo często kojarzy się z naszą rodzimą kuchnią to okazuje się, że jest on bardzo popularny w kuchni Bliskiego Wschodu oraz krajów basenu Morza Śródziemnomorskiego. Bób podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe odznacza się wysoką zawartością białka roślinnego, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych (m.in. żelaza, miedzi i magnezu). Catering dietetyczny może zaproponować nam bób, m.in. w postaci zupy, kotlecików, czy puree.

 

PODSUMOWANIE – DLACZEGO DIETA PUDEŁKOWA POWINNA ZAWIERAĆ ROŚLINY STRĄCZKOWE?

Rośliny strączkowe ze względu na wysoką wartość odżywczą bardzo często pojawiają się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jednak warto, by każdy rodzaj diety zawierał soję, soczewicę, groch, fasolę, ciecierzycę, czy bób. Rośliny strączkowe to nie tylko cenny dodatek smakowy, ale także prawdziwa „kopalnia” białka roślinnego, błonnika pokarmowego, witamin oraz składników mineralnych.

Footer

Kilka słów o nas:

Catering dietetyczny to nasza pasja. Dowiedz się jakie pudełko wybrać i ciesz się smakiem gotowych rozwiązań!

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter

Polityka cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz dla zapewnienia maksymalnej wygody użytkowania. Dowiedz się więcej

Dowiedz się więcej:

  • Kontakt
  • Kilka słów o nas
  • Cateringi dietetyczne
  • Spis firm cateringowych
  • Blog
  • Polityka prywatności

© 2019 · Jakie Pudełko ·