• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer
Jakie Pudełko – Cateringi Dietetyczne

Jakie Pudełko - Cateringi Dietetyczne

Main navigation

  • Strona główna
  • Cateringi dietetyczne
  • Blog
  • Kilka słów o nas
  • Kontakt

PŁATKI ZBOŻOWE W DIECIE PUDEŁKOWEJ

3 listopada 2018 przez Jakie Pudełko

PŁATKI ZBOŻOWE W DIECIE PUDEŁKOWEJ

Płatki zbożowe to bardzo uniwersalny pod względem kulinarnym a także niezwykle wartościowy produkt. Dlatego nie może zabraknąć go w diecie pudełkowej. Warto jednak pamiętać, że płatki zbożowe to nie tylko płatki owsiane! W diecie pudełkowej możemy spotkać różne rodzaje płatków, które różnią się zarówno smakiem jak i wartością odżywczą.

 

RÓŻNE RODZAJE PŁATKÓW ZBOŻOWYCH W FIT POSIŁKACH

Najpopularniejszymi płatkami zbożowymi są zdecydowanie płatki owsiane. Najczęściej przygotowujemy z nich owsiankę. Jednak fit catering może zaproponować nam także inne rodzaje płatków w różnych postaciach.

 

Płatki owsiane

Płatki owsiane są również źródłem witamin oraz składników mineralnych. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość cynku, która jest większa niż w płatkach jaglanych, żytnich czy gryczanych. Cynk to pierwiastek, który jest niezbędny do budowy białek, a także bierze udział w syntezie DNA. Co więcej odpowiada za prawidłowe odczuwanie smaku i zapachu, a także za właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego. Dlatego biorąc pod uwagę wysoką zawartość tego pierwiastka, płatki owsiane są pozycją obowiązkową w diecie pudełkowej na jesień.

Wartość odżywcza płatków owsianych (podana na 100 g):

– 376 kcal

– 11,7 g białka

– 7,2 g tłuszczu

– 62,4 g węglowodanów

– 6,9 g błonnika pokarmowego

 

Płatki żytnie

Płatki żytnie zawierają najmniej kcal spośród wszystkich płatków zbożowych, a przy tym charakteryzują się dużą zawartością błonnika pokarmowego. Dlatego świetnie sprawdzą się w diecie odchudzającej. Oprócz tego są dla nas źródłem żelaza, magnezu, potasu oraz wapnia. Mogą również wzbogacić fit posiłki w wiele cennych witamin, m.in. witaminy z grupy B oraz witaminę E.

Wartość odżywcza płatków żytnich (podana na 100 g):

– 362 kcal

– 6,4 g białka

– 3,2 g tłuszczu

– 71 g węglowodanów

– 11,6 g węglowodanów

 

Płatki jaglane

Płatki jaglane nie zawierają glutenu dlatego z pewnością będą mogły spróbować ich osoby, które zamówią fit catering w wersji bezglutenowej. Jednak dodaje się je również do posiłków w diecie zawierającej gluten ze względu na ich wysoką wartość odżywczą. Płatki jaglane są źródłem witaminy z grupy B, witaminy E, a także wapnia, żelaza, potasu, fosforu i cynku. Na uwagę zasługuje również obecność kwasu krzemowego, który korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.

Wartość odżywcza płatków jaglanych (podana na 100 g):

– 391 kcal

– 8,1 g białka

– 3,2 g tłuszczu

– 80,5 g węglowodanów

– 3,8 błonnika pokarmowego

 

Płatki gryczane

Płatki gryczane podobnie jak jaglane są bezglutenowe dlatego często możemy spotkać je w diecie pudełkowej bez glutenu. Mają bardzo dobry skład aminokwasowy przez co dobrze sprawdzą się również w diecie sportowców. Ponadto są źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, wapń, cynk oraz witamin, takich jak witamina E oraz witaminy z grupy B. Pomimo wysokiej wartości odżywczej płatki gryczane posiadają charakterystyczny smak przez co z jednymi składnikami komponują się świetnie a z innymi wcale. Z pewnością dobrze sprawdzą się w połączeniu z orzechami, które również posiadają wysoką wartość odżywczą.

Wartość odżywcza płatków gryczanych (podana na 100 g):

– 365 kcal

– 11,6 g białka

– 3 g tłuszczu

– 68,5 g węglowodanów

– 8,7 g błonnika pokarmowego

 

Płatki jęczmienne

Płatki jęczmienne dzięki wysokiej zawartości beta-glukanów polecane są osobom cierpiącym na zaparcia czy wzdęcia. Jest to składnik, który odgrywa również ważną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia, a także wykazuje działanie antywirusowe i korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego. Oprócz beta-glukanu w płatkach jęczmiennych znajdziemy, m.in. witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cynk oraz miedź.

Wartość odżywcza płatków jęczmiennych (podana na 100 g):

– 370 kcal

– 9,8 g białka

– 3,6 g tłuszczu

– 69,8 g węglowodanów

– 9,6 g błonnika pokarmowego

 

PŁATKI ZBOŻOWE W DIECIE PUDEŁKOWEJ

Płatki zbożowe to nieodłączny element fit posiłków oferowanych przez catering dietetyczny. Sprawdźmy w jakiego typu daniach można je spotkać.

 

  • Czekoladowe kulki jaglane, których jednym ze składników są płatki jaglane (propozycja na podwieczorek, fit catering „Rukola”)
  • Truskawkowy koktajl z płatkami jaglanymi (propozycja na podwieczorek, fit catering „Rukola”)
  • Orzechowe muesli (z płatkami ryżowymi) z jogurtem i musem porzeczkowym (propozycja na śniadanie, fit catering „Rukola”)
  • Omlet na słodko z płatkami owsianymi z sosem wiśniowym (propozycja na śniadanie, fit catering „Body Chief”)
  • Pieczeń rzymska z płatkami owsianymi z duszonym szpinakiem i kaszą owsianą (propozycja na obiad, fit catering „Body Chief”)

Footer

Kilka słów o nas:

Catering dietetyczny to nasza pasja. Dowiedz się jakie pudełko wybrać i ciesz się smakiem gotowych rozwiązań!

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter

Polityka cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz dla zapewnienia maksymalnej wygody użytkowania. Dowiedz się więcej

Dowiedz się więcej:

  • Kontakt
  • Kilka słów o nas
  • Cateringi dietetyczne
  • Spis firm cateringowych
  • Blog
  • Polityka prywatności

© 2022 · Jakie Pudełko ·