PIECZYWO W DIECIE PUDEŁKOWEJ
Chleb był i można powiedzieć, że nadal jest jednym z podstawowych artykułów spożywczych, który pojawia się w naszych domach. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez pieczywa. Jednak ostatnio cieszy się ono mniejszą popularnością, ponieważ krąży opinia mówiąca o tym, że jest tuczące. Czy to prawda i czy pieczywo w ogóle powinno pojawić się w fit posiłkach oferowanych przez catering dietetyczny?
PIECZYWO – CZY JEST NAM NIEZBĘDNE?
Jeszcze do niedawna pieczywo oraz inne produkty zbożowe znajdowały się u podstawy piramidy zdrowego żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Obecnie sytuacja uległa zmianie, ponieważ w najnowszej wersji piramidy, wyparły je owoce i warzywa. Nie zmienia to jednak faktu, że pieczywo jest produktem ważnym w naszej codziennej diecie. Musimy tylko zadbać o to by wybrać właściwy rodzaj pieczywa. Jeśli wybierzemy je dobrze, wzbogacimy naszą dietę, m.in. w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, żelazo i cynk. W przeciwnym razie źle dobrane pieczywo może przyczynić się, np. do wystąpienia zaparć czy przyrostu masy ciała. Jednym z najlepszych wyborów jest pieczywo żytnie, ponieważ charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą oraz niskim indeksem glikemicznym. Jednak są sytuacje, takie jak np. konieczność zastosowania diety bezglutenowej czy niskobłonnikowej, gdzie nie jest on polecany. Sprawdźmy zatem jakie jeszcze pieczywo może zaproponować nam fit catering!
JAKIE RODZAJE PIECZYWA MOŻEMY SPOTKAĆ W DIECIE PUDEŁKOWEJ?
W zależności od tego jaką dietę pudełkową wybierzemy możemy spotkać się z różnymi rodzajami pieczywa. Do najbardziej podstawowych należy:
- pieczywo pszenne (wypiekane z mąki pszennej) – charakteryzuje się mniejszą wartością odżywczą niż pieczywo żytnie oraz mieszane, jednak znajduje zastosowanie w diecie o obniżonej ilości błonnika pokarmowego
- pieczywo żytnie (wypiekane z mąki żytniej na zakwasie lub z dodatkiem drożdży) – charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą; polecane jest, m.in. osobom cierpiącym na zaparcia, zagrożonym chorobami układu krążenia, osobom z cukrzycą oraz osobom na diecie odchudzającej
- pieczywo mieszane (wypiekane z dwóch rodzajów mąk: żytniej oraz pszennej)
Jednak jeśli cierpimy na określone choroby przewlekłe lub zamówimy fit posiłki w wersji bezglutenowej możemy spotkać się również z mniej znanymi rodzajami pieczywa, do których należy np.:
- pieczywo bezglutenowe (wypiekane na bazie mąki, która nie zawiera glutenu, m.in. ryżowa, gryczana, kukurydziana)
- pieczywo niskosodowe (zawartość sodu została zmniejszona o 25-50% przez co tego typu pieczywo polecane jest, np. osobom z nadciśnieniem tętniczym lub osobom cierpiącym na obrzęki)
- pieczywo wysokobiałkowe (może stanowić dobre rozwiązanie w przypadku diety wegetariańskiej, polecane jest również osobom, które muszą ograniczyć ilość węglowodanów w diecie)
- pieczywo wypiekane specjalnym sposobem, np. pumpernikiel
- pieczywo ze specjalnymi dodatkami, np. soją, siemieniem lnianym, mieszanką ziół, zarodków
PIECZYWO W MENU FIT CATERINGU
Pieczywo kojarzy nam się przede wszystkim z kanapkami. Jednak przeglądając menu jakie oferuje nam fit catering możemy przekonać się, że ma o wiele więcej ciekawych zastosowań kulinarnych! Świetnie sprawdza się w połączeniu z różnymi produktami stanowiąc cenne uzupełnienie fit posiłków. Dowodem na to są poniższe przykłady.
- Pasta z pieczonego kurczaka podana z chlebem żytnim z czarnuszką, słupkami selera korzeniowego i cukinii (propozycja na podwieczorek, fit catering „Maczfit”)
- Cykoria z pastą curry, chleb, rzodkiewka (propozycja na śniadanie, fit catering „Maczfit”)
- Fasole batumi – wegańskie smarowidło fasolowe podane z chlebem z czarnuszką i ogórkiem kiszonym (propozycja na śniadanie, fit catering „Maczfit”)
- Zielone kuleczki twarogowe z rzodkiewką i pieczywem razowym (propozycja na śniadanie, fit catering „Rukola”)
- Omlet ze szpinakiem i pieczarkami, papryką i pieczywem razowym (propozycja na śniadanie, fit catering „Rukola”)
- Grecka pasta fava z papryką i pieczywem razowym (propozycja na drugie śniadanie, fit catering „Rukola”)
- Pasta pomidorowo-ziołowa z ogórkiem zielonym i pieczywem razowym (propozycja na śniadanie, fit catering „Rukola”)