OTRĘBY W DIECIE PUDEŁKOWEJ
Otręby to bardzo wartościowy dodatek do fit posiłków. Oprócz wysokiej wartości odżywczej charakteryzuje je duża uniwersalność w kuchni. Możliwość dodania ich do różnych potraw, np. koktajli, czy sałatek oraz duża zawartość cennych składników sprawia, że są produktem, którego nie powinno zabraknąć w diecie pudełkowej.
JAK POWSTAJĄ OTRĘBY?
Co tak naprawdę nazywamy otrębami? Jest to tak naprawdę produkt uboczny, który powstaje podczas oczyszczania całych ziaren zbóż podczas ich przerobu na mąkę, czy kaszę. Jednak nie warto sugerować się tym, że otręby to produkt uboczny. Nie umniejsza to ich wartości odżywczej.
DLACZEGO WARTO SZUKAĆ OTRĘBÓW W DIECIE PUDEŁKOWEJ?
Warto sprawdzić, czy dieta pudełkowa oferowana przez dany fit catering zawiera dodatek otrębów, ponieważ:
– są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości i usprawnia pracę jelit;
– dostarczają witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów, a także na pracę mięśni i układu nerwowego;
– są źródłem białka oraz składników mineralnych;
Istnieje kilka rodzajów otrębów w zależności od tego z jakiego zboża powstają. Każdy z nich charakteryzuje się nieco inną wartością odżywczą na co również warto zwrócić uwagę.
1. Otręby owsiane
Zawierają około 376 kcal na 100g co czyni je bardziej kalorycznymi w porównaniu do otrębów pszennych czy żytnich. Charakteryzują się przy tym wyższą zawartością białka, węglowodanów, tłuszczów, ale zdecydowanie mniejszą ilością błonnika pokarmowego. Są dobrym źródłem kwasu foliowego, manganu, a oprócz tego dostarczają potasu, fosforu, magnezu i cynku.
2. Otręby pszenne
W porównaniu do otrębów owsianych i żytnich charakteryzują się mniejszą kalorycznością – około 268 kcal na 100g. Dodatkowo zawierają najwięcej błonnika, co czyni je produktem idealnym dla osób na diecie odchudzającej. Otręby pszenne są także dobrym źródłem witaminy E o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Oznacza to, że ich spożywanie może uchronić nas, m.in. przed chorobami układu krążenia, czy nowotworami.
3. Otręby żytnie
Otręby żytnie zawierają około 281 kcal na 100g. Warto włączyć je do naszego jadłospisu ze względu na fakt, że są źródłem potasu (niezbędnego, np. do prawidłowej pracy serca i mięśni), kwasu foliowego (pierwiastka bardzo ważnego w diecie przyszłych mam), magnezu (zapewniającego prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wyższą odporność na stres), a także cynku i fosforu.
W JAKICH FIT POSIŁKACH ZNAJDZIEMY OTRĘBY?
Na koniec zostaje odpowiedź na pytanie – jak jeść otręby, w jakich potrawach ich szukać? Ich uniwersalność sprawia, że znajdziemy je w różnego typu fit posiłkach, m.in.:
– jogurtach, maślankach, kefirach;
– koktajlach;
– fit wypiekach;
– owsiankach, jaglankach, ryżankach, gryczankach;
– gulaszach;
– sałatkach;
– pieczywie;
Tak naprawdę powyższa lista to tylko kilka przykładów, ponieważ otręby można wykorzystywać na wiele sposób. Z pewnością warto sprawdzić, czy potrawy z ich dodatkiem występują w diecie pudełkowej, którą mamy zamiar zamówić.