• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer
Jakie Pudełko – Cateringi Dietetyczne

Jakie Pudełko - Cateringi Dietetyczne

Main navigation

  • Strona główna
  • Cateringi dietetyczne
  • Blog
  • Kilka słów o nas
  • Kontakt

ORKISZ W DIECIE PUDEŁKOWEJ

14 grudnia 2018 przez Jakie Pudełko

ORKISZ W DIECIE PUDEŁKOWEJ

Orkisz to odmiana pszenicy, jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jakiś czas temu odeszła w zapomnienie, a wielkość uprawy uległa zmniejszeniu. Jednak w ostatnich latach orkisz znów wraca do łask. Świadczy o tym chociażby jego obecność w diecie pudełkowej.

 

ORKISZ – JEDNA Z NAJSTARSZYCH ROŚLIN UPRAWNYCH

Orkisz to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Szczyt swojej popularności miała w okresie średniowiecza. Natomiast pierwszymi terenami, na których w czasach prehistorycznych znajdowały się jej uprawy był Bliski Wschód. Obecnie orkisz uprawia się przede wszystkim w Niemczech, Szwajcarii, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Orkisz to nic innego jak oplewiona i niewymłacalna odmiana pszenicy. Zyskuje ona coraz większą popularność szczególnie, że uprawa orkiszu nie wymaga użycia pestycydów i daje lepsze plony w porównaniu do pszenicy zwyczajnej. Dlatego biorąc pod uwagę ten fakt oraz to, że jest to roślina charakteryzująca się wysoką wartością odżywczą, warto szukać jej w diecie pudełkowej.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA ORKISZU

Orkisz charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą w porównaniu do popularnej pszenicy zwyczajnej. Warto szukać go w diecie pudełkowej dedykowanej sportowcom, dzieciom czy kobietom w ciąży ze względu na dużą zawartość białka. Składnik ten występuje w ilości około 30-40% wyższej niż w pszenicy zwyczajnej. Co więcej charakteryzuje go wysoka wartość biologiczna dlatego warto zwrócić uwagę czy fit posiłki w diecie wegetariańskiej lub wegańskiej zawierają orkisz. Na uwagę zasługuje również obecność jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy. Dzięki nim orkisz zajmuje ważne miejsce w profilaktyce i leczeniu chorób, takich jak np. miażdżyca. Nie można zapomnieć również o witaminach i składnikach mineralnych obecnych w orkiszu. Należą do nich, m.in.:

  • witaminy z grupy B, które biorą udział w procesach przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów, a także wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego
  • witamina E, która wykazuje właściwości antyoksydacyjne przez co chroni przed rozwojem stresu oksydacyjnego, a tym samem rozwojem wielu chorób
  • magnezu, który jest niezbędny do prawidłowego działania układu nerwowego i mięśniowego, a jego niedobory mogą, np. zmniejszać odporność na stres
  • potas, który bierze udział w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej

 

W orkiszu znajduje się również kwas krzemowy. Jest to informacja, która z pewnością zainteresuje damską część klientów fit cateringu. Kwas krzemowy wpływa korzystnie na stan skóry, włosów oraz paznokci. W związku z tym spożywanie orkiszu może nie tylko poprawić nasz stan zdrowia, ale i wygląd zewnętrzny. Wyjątkowym składnikiem jest również rodanid – substancja wykazująca cechy naturalnego antybiotyku. Posiada ona właściwości wzmacniające, przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne.

 

PRODUKTY Z ORKISZU

Z orkiszu produkuje się mąkę, kaszę, płatki oraz otręby. Wszystkie te produkty możemy znaleźć w diecie pudełkowej, jako dodatek do fit posiłków. Poniżej została przedstawiona ich wartość odżywcza podana na 100 g produktu.

 

Mąka orkiszowa

  • Energia: 326 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcz: 2 g
  • Węglowodany: 59 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g

 

Kasza orkiszowa

  • Energia: 338 kcal
  • Białko: 14,6 g
  • Tłuszcz: 2,4 g
  • Węglowodany: 62,9 g
  • Błonnik pokarmowy: 10,7 g

 

Otręby orkiszowe

  • Energia: 384 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 2,4 g
  • Węglowodany: 70 g
  • Błonnik pokarmowy: 11 g

 

Płatki orkiszowe (pełnoziarniste)

  • Energia: 362 kcal
  • Białko: 13 g
  • Tłuszcz: 3,3 g
  • Węglowodany: 64 g
  • Błonnik pokarmowy: 12 g

 

Na koniec warto wspomnieć, że orkisz pomimo wszystkich swoich zalet nie może być stosowany w diecie pudełkowej pozbawionej glutenu. Jako odmiana pszenicy zaliczany jest do zbóż posiadających w składzie gluten.

Footer

Kilka słów o nas:

Catering dietetyczny to nasza pasja. Dowiedz się jakie pudełko wybrać i ciesz się smakiem gotowych rozwiązań!

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter

Polityka cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz dla zapewnienia maksymalnej wygody użytkowania. Dowiedz się więcej

Dowiedz się więcej:

  • Kontakt
  • Kilka słów o nas
  • Cateringi dietetyczne
  • Spis firm cateringowych
  • Blog
  • Polityka prywatności

© 2022 · Jakie Pudełko ·