NAJBOGATSZE ŹRÓDŁA BŁONNIKA POKARMOWEGO W DIECIE PUDEŁKOWEJ
Pod pojęciem „błonnik pokarmowy” kryje się szereg związków, które spełniają bardzo ważne funkcje w naszym organizmie. Dlatego w fit posiłkach oferowanych przez catering dietetyczny nie może ich zabraknąć!
CO TO JEST BŁONNIK POKARMOWY?
Błonnikiem pokarmowym nazywamy szereg związków, które są polimerami węglowodanów występującymi w żywności. Ich cechą charakterystyczną jest to, że nie są ani trawione, ani wchłaniane w naszym organizmie. Ze względu na ich rozpuszczalność w wodzie dzielimy je na:
- nierozpuszczalne (do których należą ligniny, celulozy oraz znaczna część hemiceluloz)
- rozpuszczalne (do których zaliczamy gumy i śluzy, agar, pektyny, część hemiceluloz, karageny i alginiany)
Zdania na temat tego, ile błonnika pokarmowego powinno znaleźć się w fit posiłkach są podzielone. Zgodnie z zaleceniami opracowanymi przez Światową Organizację Zdrowia spożycie błonnika na poziomie 25 g dziennie pozwala na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. W większości krajów zaleca się osobom dorosłym spożywanie go w ilościach od 18 do 38 g na dobę.
DLACZEGO WARTO SZUKAĆ BŁONNIKA POKARMOWEGO W DIECIE PUDEŁKOWEJ?
Jakie korzyści wynikają ze spożycia błonnika pokarmowego? Można by pomyśleć, że żadne, skoro nie jest trawiony i wchłaniany w naszym organizmie. Nic bardziej mylnego. Błonnik pokarmowy wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Dlatego nie może zabraknąć go w naszej diecie pudełkowej.
Wybrane korzyści wynikające ze spożycia błonnika pokarmowego:
- dłuższe uczucie sytości po posiłku (ze względu na to zaleca się go osobom na diecie odchudzającej)
- pozytywny wpływ na mikroflorę jelit (wynika to z tego, że niektóre związki zaliczane do błonnika mają zdolność do fermentacji przez co stanowią pożywkę dla bakterii jelitowych)
- wspomaganie perystaltyki jelit (ze względu na to osobom cierpiącym na zaparcia zaleca się większe ilości błonnika pokarmowego w diecie)
- działanie hipocholesterolemiczne
- obniżenie ryzyka rozwoju nowotworu jelita grubego
W JAKICH PRODUKTACH SZUKAĆ BŁONNIKA POKARMOWEGO?
Do głównych źródeł błonnika pokarmowego należą pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy i nasiona, a także owoce i warzywa. Warto wiedzieć, które produkty z wymienionych grup są najbogatszym źródłem tego składnika. Poniżej przedstawiono kilka przykładów.
Produkty zbożowe (zawartość błonnika pokarmowego została podana na 100 g produktu):
- płatki jęczmienne – 9,6 g
- chleb żytni pełnoziarnisty – 9,1 g
- ryż brązowy – 8,7 g
- płatki owsiane – 6,9 g
- płatki kukurydziane – 6,6 g
- chleb mieszany słonecznikowy – 6,4 g
- kasza gryczana – 5,9 g
Warzywa i owoce (zawartość błonnika pokarmowego została podana na 100 g produktu):
- groszek zielony – 6 g
- marchew – 3,6 g
- bakłażan – 2,5 g
- burak – 2,2 g
- kapusta pekińska – 1,9 g
- jabłka – 2 g
- truskawki – 1,8 g
- banan – 1,7 g
- winogrona – 1,5 g
FIT POSIŁKI BOGATE W BŁONNIK POKARMOWY W OFERCIE CATERINGÓW DIETETYCZNYCH
Przeglądając menu jakie oferuje nam catering dietetyczny warto zwrócić uwagę czy znajdziemy w nim posiłki bogate w błonnik pokarmowy. Poniżej zostały przedstawione przykłady tego typu fit posiłków.
- Sałatka z rukoli, pieczonego buraka, pestek słonecznika i pomidorków koktajlowych podana z serkiem greckim oraz dressingiem ziołowym (propozycja na śniadanie, catering dietetyczny „Wygodnadieta.pl”)
- Sałatka ze szpinakiem, kaszą pęczak i pieczonym twarogiem (propozycja na drugie śniadanie, catering dietetyczny „Maczfit”)
- Zielone smoothie z bananem, jabłkiem i zieloną herbatą (propozycja na drugie śniadanie, catering dietetyczny „Maczfit”)
- Kotleciki z cieciorki z surówką z marchwi i selera oraz opiekanymi ziemniaczkami (propozycja na obiad, catering dietetyczny „Wygodnadieta.pl”)
- Deser jogurtowy chia z malinami (propozycja na podwieczorek, catering dietetyczny „Body Chief”)
- Krem z buraków z ricottą i pestkami dyni (propozycja na kolacje, catering dietetyczny „Body Chief”)