• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer
Jakie Pudełko – Cateringi Dietetyczne

Jakie Pudełko - Cateringi Dietetyczne

Main navigation

  • Strona główna
  • Cateringi dietetyczne
  • Blog
  • Kilka słów o nas
  • Kontakt

MNIEJ ZNANE ORZECHY W DIECIE PUDEŁKOWEJ

23 listopada 2018 przez Jakie Pudełko

MNIEJ ZNANE ORZECHY W DIECIE PUDEŁKOWEJ

Orzechy to produkty o wysokiej wartości odżywczej. Pomimo swoich niewielkich rozmiarów mogą wnieść wiele dobrego do fit posiłków oferowanych przez catering dietetyczny. Oprócz tych bardziej znanych, takich jak orzechy laskowe czy włoskie warto zwrócić uwagę na te mniej popularne. Ze względu na swój smak oraz cenne składniki nie powinno zabraknąć ich w diecie pudełkowej.

 

ORZECHY – MAŁY DODATEK O WIELKICH WŁAŚCIWOŚCIACH

Orzech z botanicznego punktu widzenia to nic innego jak suchy, niepękający owoc posiadający jedno nasiono oraz łupinę. Jest produktem zaliczanym do grupy wysokokalorycznych, ponieważ w głównej mierze składa się z tłuszczu. Jednak na uwagę zasługuje fakt, że większość kwasów tłuszczowych znajdujących się w orzechach stanowią jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe o pozytywnym działaniu na nasz organizm. Ze względu na wysoką kaloryczność część osób unika orzechów z obawy, że źle wpłyną na bilans kaloryczny diety. Trzeba jednak pamiętać, że orzechy powinny być przez nas traktowane jako zdrowa przekąska, dodatek do potraw, a nie główny produkt w diecie. Zachowując umiar w ich spożyciu (według zaleceń Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków jest to 41 gram) nie tylko możemy wzbogacić nasze fit posiłki w wiele cennych składników, ale także utrzymać szczupłą sylwetkę. Dodajmy, że orzechy to nie tylko źródło jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, cynku, magnezu czy selenu.

 

JAKICH MNIEJ ZNANYCH ORZECHÓW WARTO SZUKAĆ W DIECIE PUDEŁKOWEJ?

Oprócz popularnych orzechów laskowych czy włoskich warto sprawdzić czy nasz fit catering oferuje nam mniej znane, ale równie cenne orzechy.

 

Orzechy brazylijskie

Są to orzechy drzewa nazywanego orzesznicą wyniosłą, która rośnie przede wszystkim w lasach deszczowych porastających dorzecze rzeki Amazonki. Nie bez powodu w Brazylii nazywa się je „brazylijskim złotem”. Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę jelit, daje dłuższe uczucie sytości po posiłku, a także chroni przed nowotworem jelita grubego. Oprócz tego są bogate w w witaminy z grupy B, witaminę E oraz selen.

Wartość odżywcza

  • Energia: 659 kcal
  • Białko: 14,3 g
  • Tłuszcz: 67,1 g
  • Węglowodany: 4,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 7,5 g

 

Orzechy nerkowca

Nerkowce są to owoce drzewa o nazwie nerkowiec zachodni, które rośnie głównie w Brazylii. Jednak nie jest to jedyne państwo, z którego pochodzą te orzechy. Ich uprawą zajmują się również Indie, Afryka Środkowa czy Wietnam. Na orzechy nerkowca szczególną uwagę powinny zwrócić osoby zagrożone oraz cierpiące na choroby serca czy nadciśnienie tętnicze. Wynika to z tego, że są one bogatym źródłem potasu – pierwiastka, który korzystnie wpływa na pracę serca, a także wartości ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto są one dobrym źródłem magnezu, który obok potasu zalecany jest przy nadciśnieniu tętniczym. Magnez razem z witaminami B, które również znajdziemy w orzechach nerkowca wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego.

Wartość odżywcza

  • Energia: 553 kcal
  • Białko: 18,2 g
  • Tłuszcz: 43,8 g
  • Węglowodany: 29,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,3 g

 

Orzechy pistacjowe

Pistacje kojarzą nam się przede wszystkim z deserami, ale tak naprawdę mogą komponować się świetnie z różnymi potrawami. Nazywane są zielonymi migdałami, a nawet orzechami szczęścia. Faktycznie ze względu na swoje walory zdrowotne mogą przynieść nam szczęście pod postacią dobrego stanu zdrowia. Orzechy pistacjowe są, m.in. źródłem witaminy E, która jako silny antyoksydant chroni nas przed stresem oksydacyjnym. Tym samym ich spożywanie może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia czy nowotworów. Oprócz tego orzechy pistacjowe wzbogacają fit posiłki w całą gammę witamin z grupy B, które biorą udział w procesach metabolicznych, a także są niezbędne do dobrego funkcjonowania układu nerwowego. Warto dodać, że pistacje to również źródło karotenoidów (luteiny i zeaksantyny), które pozytywnie wpływają na nasze oczy.

Wartość odżywcza

  • Energia: 606 kcal
  • Białko: 20,5 g
  • Tłuszcz: 48,5 g
  • Węglowodany: 18,9 g
  • Błonnik pokarmowy: 6,1 g

Footer

Kilka słów o nas:

Catering dietetyczny to nasza pasja. Dowiedz się jakie pudełko wybrać i ciesz się smakiem gotowych rozwiązań!

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter

Polityka cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz dla zapewnienia maksymalnej wygody użytkowania. Dowiedz się więcej

Dowiedz się więcej:

  • Kontakt
  • Kilka słów o nas
  • Cateringi dietetyczne
  • Spis firm cateringowych
  • Blog
  • Polityka prywatności

© 2019 · Jakie Pudełko ·