KURKUMA – ZDROWY DODATEK DO FIT POSIŁKÓW
Kurkuma to przyprawa, którą znamy przede wszystkim z popularnej mieszanki przypraw „curry”. Największą popularnością cieszy się w krajach azjatyckich jednak i w u nas zyskuje sympatię. Dzięki niej, fit posiłki mogą nabrać nie tylko charakterystycznej żółtej barwy, ale także zyskać wiele składników o działaniu prozdrowotnym.
KURKUMINA – KLUCZOWY SKŁADNIK KURKUMY
Kłącze kurkumy jest powszechnie wykorzystywane w kuchni azjatyckiej. W Indiach co roku produkuje się aż 500 000 ton kurkumy (połowa przeznaczana jest na eksport). Wykorzystuje się ją nie tylko w kuchni, ale także w medycynie. Kłącze kurkumy zajmuje ważne miejsce w tradycyjnej medycynie indyjskiej oraz perskiej. Zawdzięcza to unikalnym składnikom. Składa się przede wszystkim z węglowodanów, które stanowią około 69% jego masy. Kłącze zawiera również pewne ilości białka (około 6%) oraz tłuszczu (około 5%). Znajdziemy w nim również witaminy (m.in. witaminy z grupy B oraz witaminę C), a także składniki mineralne (m.in. żelazo, wapń, potas, sód). W skład kłącza kurkumy wchodzą także olejki eteryczne, które nadają mu charakterystycznego aromatu. Jednak najbardziej interesującym z punktu widzenia zdrowia składnikiem kurkumy jest kurkumina należąca do kurkuminoid. To właśnie dzięki kurkuminie, kurkuma zawdzięcza większość właściwości prozdrowotnych. Jest to naturalny barwnik o charakterystycznym żółtym zabarwieniu . Został wyizolowany w 1815 roku i do dnia dzisiejszego trwają badania mające na celu określenie jego prozdrowotnych właściwości.
DLACZEGO WARTO SZUKAĆ KURKUMY W DIECIE PUDEŁKOWEJ?
Kurkumina, a także inne związki odpowiedzialne za prozdrowotne właściwości kurkumy sprawiają, że warto zwrócić uwagę czy przyprawa ta pojawia się w naszych fit posiłkach. Przyjrzyjmy się bliżej temu ważnemu zagadnieniu.
Ochrona przewodu pokarmowego
Kurkumina to związek, który może pomóc nam w przypadku wystąpienia wymiotów oraz wzdęć. Ponadto pobudza produkcję i wydzielanie żółci, co sprzyja, m.in. trawieniu tłuszczów. Może również chronić komórki wątroby w przypadku jej uszkodzenia wywołanego, m.in. działaniem alkoholu czy leków. Wykazuje także działanie przeciwwrzodowe.
Ochrona przed drobnoustrojami
Kurkumina może hamować wzrost drobnoustrojów, takich jak ziarniaki Gram-dodatnie, laseczki tlenowe Bacillus, laseczki beztlenowe Clostridium, a także grzyby drożdżoidalne.
Profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego
Składniki zawarte w kurkumie mogą przyczynić się do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz triglicerydów. W związku z tym stanowią ważny element profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Obecnie choroby te stanowią jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych.
Profilaktyka choroby Alzheimera
Kurkumina wykazuje działanie neuroprotekcyjne, a także przeciwzapalne. Ponadto ma silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym chroni komórki przed szkodliwym wpływem stresu oksydacyjnego. W związki z tym może chronić nas przed rozwojem choroby Alzheimera. Jest to jedna z najczęstszych przyczyn otępienia u osób starszych.
Profilaktyka i wspomaganie leczenia chorób nowotworowych
W związku z rosnącą zachorowalnością na nowotwory coraz intensywniej poszukujemy skutecznych metod na obronę przed nimi. Jednym ze związków, który może odgrywać ważną rolę zarówno w profilaktyce i leczeniu nowotworów jest kurkumina. Ważne jest to, że może ona wspomagać leczenie zarówno we wczesnym, jak i zaawansowanym etapie choroby.
KURKUMA W FIT POSIŁKACH
Szukając kurkumy w menu oferowanym przez fit catering najczęściej znajdziemy ją w postaci curry. Jeśli jednak nie należymy do zwolenników kuchni azjatyckiej nie musimy się martwić. Twórcy fit posiłków pomyśleli o wielu innych, bardzo ciekawych rozwiązaniach kulinarnych z wykorzystaniem kurkumy lub curry. Znajdziemy je, np. w daniach z ryżem i mięsem, sałatkach, a nawet fit deserach.