FIT POSIŁKI O NISKIEJ ZAWARTOŚCI BIAŁKA
Białko to podstawowy składnik budulcowy. W związku z tym w diecie pudełkowej szczególnie chętnie poszukują go sportowcy, których celem jest zbudowanie masy mięśniowej. Jednak wśród klientów fit cateringów są też osoby, które szukają diety pudełkowej o zupełnie innych właściwościach, czyli fit posiłków z niską zawartością białka.
DIETA NISKOBIAŁKOWA – KRÓTKA CHARAKTERYSTYKA
Najczęstszym wskazaniem do stosowania diety niskobiałkowej są choroby nerek oraz wątroby. Są to narządy gdzie zachodzą przemiany aminokwasów. W związku z tym celem diety niskobiałkowej jest ich odciążenie. Ilość białka zostaje ograniczona do około 40-50 g na dobę, a w niektórych przypadkach nawet do 30-40 g. W takiej sytuacji większość potrzeb energetycznych organizmu musi zostać pokryta przez odpowiednią ilość węglowodanów i tłuszczów w fit posiłkach. Zaleca się, aby ¾ białka pochodziło z produktów zwierzęcych natomiast ¼ z roślinnych. W związku z tym, że celem diety niskobiałkowej jest równoczesne odciążenie nerek i wątroby oraz utrzymanie dobrego stanu odżywienia niezbędny jest również odpowiedni dobór produktów węglowodanowych i tłuszczowych.
CZYM POWINNY CHARAKTERYZOWAĆ SIĘ FIT POSIŁKI O NISKIEJ ZAWARTOŚCI BIAŁKA?
W diecie niskobiałkowej jak sama nazwa mówi ograniczamy ilość białka. Jednak równocześnie należy zadbać o to by zalecana ilość tego składnika pochodziła z produktów jak najlepszej jakości. Dlatego ważną rolę odgrywają tu źródła pełnowartościowego białka. Do tego typu produktów, których nie powinno zabraknąć w fit posiłkach zaliczamy:
- chude gatunki mięs (np. kurczak, indyk, cielęcina, królik)
- chude gatunki ryb (np. dorsz, pstrąg, flądra, okoń, morszczuk, mintaj)
- mleko i przetwory mleczne
- jajka
Należy jednak pamiętać, że produkty te będą występowały w diecie niskobiałkowej w niewielkich ilościach, która pozwoli jedynie na pokrycie zapotrzebowania rzędu 40-50 g białka na dobę (a w niektórych przypadkach 30-40 g). Uzupełnieniem dla nich powinny być źródła białka roślinnego o wysokiej wartości biologicznej. Z roślinnych źródeł zaleca się przede wszystkim nasiona roślin strączkowych. W związku z tym, że w diecie niskobiałkowej występuje niewielka ilość białka resztę potrzeb energetycznych pokrywają węglowodany i tłuszcze.
Zalecane źródła węglowodanów w fit posiłkach w diecie niskobiałkowej:
- chleb niskobiałkowy i niskosodowy
- makarony zrobione z mąki niskobiałkowej
- ziemniaki
- dżemy i marmolady
- miód
- ryż brązowy
Zalecane źródła tłuszczów w fit posiłkach w diecie niskobiałkowej:
- tłuste ryby morskie (m.in. łosoś, makrela, sardynki, śledź)
- orzechy (szczególnie orzechy włoskie bogate w kwasy omega-3)
- pestki i nasiona (np. pestki dyni, nasiona chia)
- oleje roślinne (np. olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich, olej lniany, oliwa z oliwek)
W JAKI SPOSÓB POWINNY BYĆ PRZYGOTOWYWANE FIT POSIŁKI O NISKIEJ ZAWARTOŚCI BIAŁKA?
Oprócz odpowiedniego składu ważne jest również to w jaki sposób przygotowywane są fit posiłki o niskiej zawartości białka. Oto kilka najważniejszych zasad dotyczących ich obróbki technologicznej.
- Fit posiłki powinny być przygotowywane poprzez gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania lub pieczenie bez dodatku tłuszczu.
- Do posiłków nie zaleca się dodawać soli kuchennej. Należy zastąpić ją innymi przyprawami (jednocześnie uważając na te, które zawierają glutaminian sodu). Dodatkiem wzbogacającym smak i aromat fit posiłków może być, np. natka pietruszki, koperek, estragon, tymianek, majeranek, słodka papryka czy bazylia.
- Należy ograniczyć spożycie zup ze względu na zalecenia dotyczące jednoczesnego zmniejszenia ilości płynów w diecie.