• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer
Jakie Pudełko – Cateringi Dietetyczne

Jakie Pudełko - Cateringi Dietetyczne

Main navigation

  • Strona główna
  • Cateringi dietetyczne
  • Blog
  • Kilka słów o nas
  • Kontakt

FIT CATERING KONTRA ŻYLAKI KOŃCZYN DOLNYCH

18 grudnia 2018 przez Jakie Pudełko

FIT CATERING KONTRA ŻYLAKI KOŃCZYN DOLNYCH

Jeśli mówimy o leczeniu żylaków, pierwszą myślą jest stosowanie odpowiednich opasek uciskowych, leków czy maści. Nie można jednak zapomnieć o tym, że również styl życia (w tym dieta) odgrywa istotną rolę zarówno w ich zapobieganiu jak i leczeniu.

 

ŻYLAKI KOŃCZYN DOLNYCH – ETIOLOGIA, DIAGNOSTYKA I LECZENIE

Żylaki to nadmierne rozszerzenie żył, które może prowadzić do ich pęknięcia oraz owrzodzenia. Najczęściej żylaki rozwijają się w obrębie kończyn dolnych, przełyku oraz odbytu. Możemy podzielić je na pierwotne oraz wtórne.

 

  • Żylaki pierwotne – czynnikami, które mogą prowadzić do ich rozwoju jest, m.in. długotrwałe przebywanie w jednej pozycji (np. praca siedząca lub stojąca), ciąża, podnoszenie ciężarów czy zaparcia.
  • Żylaki wtórne – powstają w wyniku niedrożności żył głębokich (będącej następstwem zakrzepicy), która prowadzi do zwiększonego przepływu krwi przez żyły powierzchowne kończyn dolnych.

 

Obok żylaków pierwotnych i wtórnych wyróżniamy również żylaki o rzadkiej etiologii, których przyczyną są wrodzone lub nabyte przetoki tętniczo-żylne. W diagnostyce żylaków stosuje się tzw. badanie usg z dopplerem. Po ich wykryciu wprowadza się leczenie, które może mieć charakter zachowawczy, farmakologiczny lub operacyjny. Leczenie zachowawcze polega na noszeniu specjalnych pończoch, opasek uciskowych oraz unoszeniu kończyn. W leczeniu farmakologicznym zastosowanie znajdują leki uszczelniające naczynia. Z kolei leczenie operacyjne polega na usunięciu żylaków. Ważne miejsce w zapobieganiu oraz wspomaganiu leczenia żylaków odgrywa odpowiedni sposób odżywiania. Dlatego jeśli i nas dotyczy ten problem powinniśmy przyjrzeć się czy w naszej diecie pudełkowej znajdują się odpowiednie składniki.

 

FIT CATERING KONTRA ŻYLAKI KOŃCZYN DOLNYCH

Dieta pudełkowa, której celem jest walka z żylakami spełnia swoją rolę dzięki obecności składników, które wzmacniają ściany żył.

 

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3

Jest to grupa kwasów tłuszczowych, które wykazują silne działanie przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe. Ich rola w zapobieganiu i leczeniu żylaków kończyn dolnych polega również na tym, że regulują ciśnienie krwi, a także zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju zatorów żylnych. Źródłem kwasów omega-3 są, m.in.:

  • tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, sardynki)
  • orzechy włoskie
  • olej lniany
  • siemię lniane
  • nasiona chia

 

Flawonoidy

Pod pojęciem flawonoidy kryje się mnóstwo związków pochodzenia roślinnego. Wykazują one szereg właściwości prozdrowotnych. Oprócz tego, że mogą chronić nas przed chorobami układu krążenia, nowotworami i chorobami neurodegradacyjnymi mogą również pomóc nam w walce z żylakami. Wynika to z tego, że charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi oraz antyoksydacyjnymi. Oprócz tego wzmacniają ściany żył, a także przeciwdziałają ich pękaniu i zmniejszają przepuszczalność. Do bogatych źródeł flawonoidów, których warto szukać w fit cateringu zalicza się, m.in.:

  • owoce: czarne jagody, śliwki, ciemne winogrona, borówki amerykańskie, jeżyny, aronia
  • warzywa: bakłażany, czerwona kapusta, czerwona cebula, brokuły, jarmuż
  • kaszę gryczaną
  • kakao
  • zieloną herbatę

 

Witamina C

Jej rola w przeciwdziałaniu żylakom polega na stymulowaniu produkcji kolagenu. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że witamina C chroni nas przed szkodliwym wpływem stresu oksydacyjnego. Bogatym źródłem tej witaminy są, m.in.:

  • owoce dzikiej róży
  • porzeczki
  • maliny
  • truskawki
  • owoce cytrusowe
  • warzywa kapustne
  • papryka
  • natka pietruszki

 

Produkty zapobiegające zaparciom

Zaparcia prowadzą do zwiększenia ciśnienia w jamie brzusznej. W związku z tym uciskane żyły przepuszczają mniej krwi, która zaczyna zalegać w kończynach dolnych. Jednocześnie dochodzi do rozszerzenia zastawek żylnych, co utrudnia ich domykanie się. Dlatego w diecie pudełkowej do walki z żylakami ważne jest również to by była ona bogata w składniki przeciwdziałające zaparciom. Istotną rolę odgrywa tu błonnik pokarmowy, który powinien być spożywany w ilości około 40 g dziennie. Jego bogatym źródłem jest, m.in. pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, pełnoziarniste płatki zbożowe, pestki i nasiona, a także warzywa i owoce.

Footer

Kilka słów o nas:

Catering dietetyczny to nasza pasja. Dowiedz się jakie pudełko wybrać i ciesz się smakiem gotowych rozwiązań!

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter

Polityka cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz dla zapewnienia maksymalnej wygody użytkowania. Dowiedz się więcej

Dowiedz się więcej:

  • Kontakt
  • Kilka słów o nas
  • Cateringi dietetyczne
  • Spis firm cateringowych
  • Blog
  • Polityka prywatności

© 2022 · Jakie Pudełko ·