• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer
Jakie Pudełko – Cateringi Dietetyczne

Jakie Pudełko - Cateringi Dietetyczne

Main navigation

  • Strona główna
  • Cateringi dietetyczne
  • Blog
  • Kilka słów o nas
  • Kontakt

DIETA PUDEŁKOWA UBOGA W SALICYLANY

12 grudnia 2018 przez Jakie Pudełko

DIETA PUDEŁKOWA UBOGA W SALICYLANY

Wśród klientów cateringu dietetycznego są osoby, których głównym celem jest osiągnięcie szczupłej sylwetki lub połączenie zdrowego odżywiania z regularnymi treningami. Są też i takie, które cierpią na choroby przewlekłe i nietolerancje pokarmowe. Nie zawsze jest to nietolerancja laktozy. Fit catering ze względu na swoją rosnącą popularność musi wychodzić naprzeciw również rzadszym nietolerancjom, np. na salicylany.

 

NIETOLERANCJA SALICYLANÓW

W Polsce na nietolerancję salicylanów cierpi około 0,6% osób. Znacznie częściej diagnozuje się ją u osób chorych na astmę wśród, których częstotliwość występowania kształtuje się na poziomie około 4,3%. Na nietolerancję salicylanów bardziej narażone są kobiety. A czym są same salicylany? Są to organiczne związki chemiczne, a konkretnie estry lub sole kwasu salicylowego. Ich właściwości sprawiają, że są składnikami wielu leków wykazujących działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe oraz przeciwbólowe. Salicylany znajdziemy również w żywności. Dlatego osoby z nietolerancją tych związków muszą wystrzegać się pewnych produktów. W ofercie fit cateringów raczej nie znajdziemy diety pudełkowej dedykowanej wyłącznie osobom, które nie tolerują salicylanów. Jednak nie oznacza to, że musimy od razu rezygnować z zamawiania diety pudełkowej. Możemy przejrzeć przykładowe menu, skonsultować się z dietetykiem i dopytać o możliwość zamówienia fit posiłków ubogich w salicylany.

 

W JAKICH PRODUKTACH ZNAJDZIEMY SALICYLANY?

Na początku przyjrzyjmy się produktom, których należy unikać jeśli cierpimy na nietolerancję salicylanów. Związki te najpowszechniej występują w warzywa, owocach, orzechach, ziołach i przyprawach. Nie oznacza to jednak, że musimy eliminować wszystkie z nich. Nie należy tego robić, ponieważ są to produkty o wysokiej wartości odżywczej. Musimy jednak zapoznać się z listą produktów, które zawierają duże ilości salicylanów.

 

Owoce

Ilość salicylanów w owocach maleje wraz z procesem dojrzewania. Dlatego osoby z nietolerancją salicylanów powinny wybierać dojrzałe owoce.

Do owoców o bardzo dużej zawartości salicylanów należą, m.in.:

  • śliwki
  • maliny
  • czerwone i czarne porzeczki
  • rodzynki
  • morele (świeże i suszone)
  • daktyle (świeże i suszone)
  • żurawina
  • pomarańcze
  • ananas
  • truskawki
  • białe winogrona
  • jeżyny
  • jagody

 

Do owoców o dużej zawartości salicylanów należą, m.in.:

  • jabłka (większość gatunków)
  • wiśnie
  • mandarynki
  • brzoskwinie
  • arbuzy

 

Warzywa

Do warzyw o bardzo dużej zawartości salicylanów należą, m.in.:

  • cykoria
  • kabaczki
  • rzodkiewka

 

Do warzyw o dużej zawartości salicylanów należą, m.in.:

  • brokuły
  • ogórki
  • pomidory oraz przecier pomidorowy
  • świeży szpinak

 

Nasiona i orzechy

Do nasion i orzechów o bardzo dużej zawartości salicylanów należą, m.in.:

  • migdały
  • orzechy arachidowe w skórce

 

Do nasion i orzechów o dużej zawartości salicylanów należą, m.in.:

  • orzechy brazylijskie
  • orzechy macadamia
  • pistacje
  • orzechy piniowe

 

Inne produkty

Inne produkty o bardzo dużej zawartości salicylanów to, m.in.:

  • miód
  • olej kokosowy
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • liść laurowy
  • kminek
  • sproszkowana papryka
  • pokarmy sztucznie barwione i aromatyzowane

 

Inne produkty o dużej zawartości salicylanów to, m.in.:

  • olej migdałowy
  • olej kukurydziany
  • olej sezamowy
  • ekstrakt drożdżowy
  • kawa zbożowa z cykorią

 

PRODUKTY POZBAWIONE SALICYLANÓW

Na szczęście nawet wśród warzyw, owoców, orzechów, ziół oraz przypraw znajdziemy produkty, które mogą zawierać jedynie śladowe ilości salicylanów. W związku z tym uważa się je za bezpieczne. Warto szukać ich w naszej diecie pudełkowej, ponieważ ich spożywanie może przynieść nam wiele korzyści.

 

Wybrane produkty uznawane za bezpieczne dla osób z nietolerancją salicylanów

  • białka kapusta
  • seler
  • fasola z puszki (bez dodatku cukru i soli)
  • ziemniaki (obrane ze skórki)
  • wybrane gatunki sałat
  • banany
  • gruszki (obrane ze skórki)
  • granat
  • papaja
  • mango
  • masło
  • szafran
  • mleko sojowe
  • mleko ryżowe
  • tofu

 

Bardzo niskie ilości salicylanów występują również w produktach takich jak, np. brukselka, szczypiorek (świeży), kalafior, dynia, pomidor, orzechy nerkowca.

Footer

Kilka słów o nas:

Catering dietetyczny to nasza pasja. Dowiedz się jakie pudełko wybrać i ciesz się smakiem gotowych rozwiązań!

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter

Polityka cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz dla zapewnienia maksymalnej wygody użytkowania. Dowiedz się więcej

Dowiedz się więcej:

  • Kontakt
  • Kilka słów o nas
  • Cateringi dietetyczne
  • Spis firm cateringowych
  • Blog
  • Polityka prywatności

© 2022 · Jakie Pudełko ·