DIETA PUDEŁKOWA UBOGA W SALICYLANY
Wśród klientów cateringu dietetycznego są osoby, których głównym celem jest osiągnięcie szczupłej sylwetki lub połączenie zdrowego odżywiania z regularnymi treningami. Są też i takie, które cierpią na choroby przewlekłe i nietolerancje pokarmowe. Nie zawsze jest to nietolerancja laktozy. Fit catering ze względu na swoją rosnącą popularność musi wychodzić naprzeciw również rzadszym nietolerancjom, np. na salicylany.
NIETOLERANCJA SALICYLANÓW
W Polsce na nietolerancję salicylanów cierpi około 0,6% osób. Znacznie częściej diagnozuje się ją u osób chorych na astmę wśród, których częstotliwość występowania kształtuje się na poziomie około 4,3%. Na nietolerancję salicylanów bardziej narażone są kobiety. A czym są same salicylany? Są to organiczne związki chemiczne, a konkretnie estry lub sole kwasu salicylowego. Ich właściwości sprawiają, że są składnikami wielu leków wykazujących działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe oraz przeciwbólowe. Salicylany znajdziemy również w żywności. Dlatego osoby z nietolerancją tych związków muszą wystrzegać się pewnych produktów. W ofercie fit cateringów raczej nie znajdziemy diety pudełkowej dedykowanej wyłącznie osobom, które nie tolerują salicylanów. Jednak nie oznacza to, że musimy od razu rezygnować z zamawiania diety pudełkowej. Możemy przejrzeć przykładowe menu, skonsultować się z dietetykiem i dopytać o możliwość zamówienia fit posiłków ubogich w salicylany.
W JAKICH PRODUKTACH ZNAJDZIEMY SALICYLANY?
Na początku przyjrzyjmy się produktom, których należy unikać jeśli cierpimy na nietolerancję salicylanów. Związki te najpowszechniej występują w warzywa, owocach, orzechach, ziołach i przyprawach. Nie oznacza to jednak, że musimy eliminować wszystkie z nich. Nie należy tego robić, ponieważ są to produkty o wysokiej wartości odżywczej. Musimy jednak zapoznać się z listą produktów, które zawierają duże ilości salicylanów.
Owoce
Ilość salicylanów w owocach maleje wraz z procesem dojrzewania. Dlatego osoby z nietolerancją salicylanów powinny wybierać dojrzałe owoce.
Do owoców o bardzo dużej zawartości salicylanów należą, m.in.:
- śliwki
- maliny
- czerwone i czarne porzeczki
- rodzynki
- morele (świeże i suszone)
- daktyle (świeże i suszone)
- żurawina
- pomarańcze
- ananas
- truskawki
- białe winogrona
- jeżyny
- jagody
Do owoców o dużej zawartości salicylanów należą, m.in.:
- jabłka (większość gatunków)
- wiśnie
- mandarynki
- brzoskwinie
- arbuzy
Warzywa
Do warzyw o bardzo dużej zawartości salicylanów należą, m.in.:
- cykoria
- kabaczki
- rzodkiewka
Do warzyw o dużej zawartości salicylanów należą, m.in.:
- brokuły
- ogórki
- pomidory oraz przecier pomidorowy
- świeży szpinak
Nasiona i orzechy
Do nasion i orzechów o bardzo dużej zawartości salicylanów należą, m.in.:
- migdały
- orzechy arachidowe w skórce
Do nasion i orzechów o dużej zawartości salicylanów należą, m.in.:
- orzechy brazylijskie
- orzechy macadamia
- pistacje
- orzechy piniowe
Inne produkty
Inne produkty o bardzo dużej zawartości salicylanów to, m.in.:
- miód
- olej kokosowy
- oliwa z oliwek
- bazylia
- liść laurowy
- kminek
- sproszkowana papryka
- pokarmy sztucznie barwione i aromatyzowane
Inne produkty o dużej zawartości salicylanów to, m.in.:
- olej migdałowy
- olej kukurydziany
- olej sezamowy
- ekstrakt drożdżowy
- kawa zbożowa z cykorią
PRODUKTY POZBAWIONE SALICYLANÓW
Na szczęście nawet wśród warzyw, owoców, orzechów, ziół oraz przypraw znajdziemy produkty, które mogą zawierać jedynie śladowe ilości salicylanów. W związku z tym uważa się je za bezpieczne. Warto szukać ich w naszej diecie pudełkowej, ponieważ ich spożywanie może przynieść nam wiele korzyści.
Wybrane produkty uznawane za bezpieczne dla osób z nietolerancją salicylanów
- białka kapusta
- seler
- fasola z puszki (bez dodatku cukru i soli)
- ziemniaki (obrane ze skórki)
- wybrane gatunki sałat
- banany
- gruszki (obrane ze skórki)
- granat
- papaja
- mango
- masło
- szafran
- mleko sojowe
- mleko ryżowe
- tofu
Bardzo niskie ilości salicylanów występują również w produktach takich jak, np. brukselka, szczypiorek (świeży), kalafior, dynia, pomidor, orzechy nerkowca.