DIETA PUDEŁKOWA PRZY REUMATOIDALNYM ZAPALENIU STAWÓW
W krajach rozwiniętych reumatoidalne zapalenie stawów (w skrócie RZS) dotyka jedną na sto osób. Choć oferta fit cateringów jest coraz bardziej obszerna to trudno znaleźć w niej dietę pudełkową dedykowaną osobom z RZS. Jednak chcąc uchronić się lub wspomóc leczenie tej choroby możemy poszukać odpowiednich produktów w innych dietach pudełkowych.
REUMATOIDALNE ZAPALENIE STAWÓW – KRÓTKA CHARAKTERYSTYKA
Reumatoidalne zapalenie stawów to przewlekła choroba zapalna, która atakuje stawy oraz różne narządy. Do najbardziej charakterystycznych objawów należą:
- ból i sztywność stawów, które są najbardziej uciążliwe po przebudzeniu się lub okresie, podczas którego nie ruszamy stawem (charakterystyczna jest sztywność poranna)
- obrzęk
- wrażliwość stawu na ucisk
- ograniczenie ruchomości stawu
- deformacja stawów (pojawia się w wyniku długotrwałej choroby)
W wielu przypadkach choroba może rozwijać się przez kilka tygodni lub miesięcy nie dając mocno uciążliwych i charakterystycznych objawów. Dlatego osoba chora może przez dłuższy czas nie odczuwać potrzeby wizyty u lekarza. W początkowej fazie choroby pojawiają się objawy przypominające grypę – uczucie osłabienia, ból mięśni, stan podgorączkowy, zmniejszony apetyt i utrata masy ciała. Jak to już zostało wspomniane we wstępie choroba dotyka jednego na stu mieszkańców krajów rozwiniętych. Trzy razy częściej dotyczy ona kobiet. Zazwyczaj RZS ujawnia się w wieku 30-50 lat. Poza wspomnianymi objawami ze strony stawów, reumatoidalne zapalenie stawów daje szereg objawów pozastawowych pod postacią, m.in. choroby miażdżycowej, zapalenia osierdzia, zapalenia opłucnej, osteoporozy czy niedokrwistości. Biorąc pod uwagę fakt, że RZS to choroba, która atakuje nie tylko stawy ale różne narządy bardzo ważna jest wczesna diagnostyka. Decyduje ona o skuteczności leczenia. Jednym z jego elementów jest odpowiednio skomponowana dieta. Dlatego jeśli cierpimy na RZS warto żebyśmy szukali diety pudełkowej, której fit posiłki obfitują w składniki wspomagające leczenie choroby.
DIETA PUDEŁKOWA DO WALKI Z RZS – NA CO WARTO ZWRÓCIĆ UWAGĘ?
Pomimo rosnącej liczby fit cateringów i coraz bogatszej oferty, ciężko jest znaleźć dietę pudełkową dedykowaną osobom z chorobami stawów. Jednak mimo wszystko możemy znaleźć taką, która obfituje w produkty bogate w składniki łagodzące objawy RZS i wspomagające jej leczenie.
Produkty bogate w kwasy omega-3
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują silne właściwości przeciwzapalne. W związku z tym nie może zabraknąć ich w fit posiłkach dla osoby cierpiącej na RZS. Kwasy omega-3 znajdziemy w produktach, takich jak m.in.:
- tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela, śledź, sardynki)
- orzechy włoskie
- olej lniany
- olej z orzechów włoskich
- olej rzepakowy
- olej sojowy
- olej z zarodków pszennych
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce to produkty bardzo bogate w związki zaliczane do antyoksydantów. Najlepsze źródła tych cennych związków to, m.in.:
- aronia
- czarna jagoda
- żurawina
- jeżyna
- śliwka
- malina
- truskawka
- jabłko
- fasola
- karczoch
- brokuły
- czerwona cebula
- czerwona kapusta
- szpinak
- sałata masłowa
Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że nawet wśród cennych dla naszego zdrowia warzyw znajdą się też i takie, których spożycie należy ograniczyć przy RZS. Zaliczamy do nich pomidory, paprykę, ziemniaki i bakłażana.
Orzechy i nasiona
Jest to grupa produktów obfitujących zarówno w jednonienasycone jak i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują właściwości przeciwzapalne. Dlatego szukając diety pudełkowej do walki z RZS warto zwrócić uwagę czy fit posiłki zawierają migdały, orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika czy nasiona chia.
Produkty bogate w żelazo
Reumatoidalnemu zapaleniu stawów niejednokrotnie towarzyszy niedokrwistość, która może być spowodowana stosowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Ich zażywanie na dłuższą metę może przyczynić się do powstania krwawień z przewodu pokarmowego i wrzodów. Dlatego przy wyborze diety pudełkowej dla osób z RZS ważne jest by zwrócić uwagę czy jest ona bogata w żelazo. Jego źródłem mogą być zarówno produkty pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Jednak warto pamiętać, że żelazo ze źródeł roślinnych powinno być łączone z produktami bogatymi w witaminę C w celu zwiększenia jego przyswajalności.
Wybrane źródła żelaza w diecie pudełkowej:
- czarnuszka
- algi nori
- pestki dyni
- otręby pszenne i żytnie
- kakao
- zarodki pszenne
- soja
- czerwone mięso