• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer
Jakie Pudełko – Cateringi Dietetyczne

Jakie Pudełko - Cateringi Dietetyczne

Main navigation

  • Strona główna
  • Cateringi dietetyczne
  • Blog
  • Kilka słów o nas
  • Kontakt

DIETA PUDEŁKOWA DLA NAJMŁODSZYCH – NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ?

4 grudnia 2017 przez Jakie Pudełko

DIETA PUDEŁKOWA DLA NAJMŁODSZYCH – NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ?

Dieta pudełkowa dla najmłodszych zamawiana jest najczęściej przez przedszkola, czy szkoły. Mnogość firm cateringowych sprawia, że wybór tej, która będzie dostarczała posiłki nie jest wcale prosty. Sprawdźmy na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę wybierając dietę cateringową w wersji junior.

 

DIETA DLA DZIECKA – ODPOWIEDZIALNY WYBÓR!

Podejmując decyzję o wyborze cateringu dietetycznego dla najmłodszych bierzemy na siebie dużą odpowiedzialność. Organizm dziecka, czy nastolatka znajduje się w fazie intensywnego rozwoju dlatego dostarczenie odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych nabiera szczególnego znaczenia. Jeśli jadłospis nie będzie właściwie zbilansowany może dojść do niedoborów żywieniowych, które negatywnie wpłyną na tempo rozwoju młodego organizmu! Dlatego należy wnikliwie przyjrzeć się jakie posiłki oferuje catering dietetyczny zanim podejmiemy z nim współpracę. Warto w tym celu przejrzeć przykładowe menu, które większość firm zamieszcza na swojej stronie internetowej.

 

NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ PRZY WYBORZE CATERINGU DIETETYCZNEGO W WERSJI JUNIOR?

O wyborze cateringu nie powinna decydować chwytliwa nazwa, liczne promocje, czy wyszukane nazwy posiłków. Sprawdźmy na co naprawdę powinniśmy zwrócić uwagę wybierając catering dietetyczny dla najmłodszych.

 

1. Urozmaicenie posiłków

Posiłki nie powinny być monotonne z dwóch względów. Po pierwsze jeśli jadłospis nie będzie urozmaicony istnieje duża szansa, że nie pokryje zapotrzebowania na energię oraz składniki odżywcze. Po drugie najmłodsi klienci cateringu mocno zwracają uwagę na barwy, zapachy i konsystencję posiłków. Nie lubią jeść ciągle tego samego i jeśli jadłospis będzie monotonny to istnieje spore ryzyko, że odmówią jedzenia.

 

2. Odpowiednia ilość wapnia i żelaza

Wapń i żelazo to pierwiastki, których najczęściej brakuje w diecie dzieci i młodzieży. Są one niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju młodego organizmu. Wapń odpowiada, m.in. za prawidłową mineralizację kości z kolei niedobór żelaza może prowadzić do pogorszenia koncentracji. Dlatego wybierając catering dietetyczny musimy przyjrzeć się, czy w posiłkach znajdują się produkty będące dobrym źródłem wapnia i żelaza. Wapń znajduje się, m.in. w mleku i produktach mlecznych, nasionach roślin strączkowych, migdałach, natce pietruszki, maku, orzechach laskowych. Natomiast żelaza należy szukać, m.in. w mięsie, nasionach roślin strączkowych, natce pietruszki, kaszy gryczanej, orzechach pistacjowych, szpinaku, chlebie żytnim.

 

3. Odpowiednia ilość warzyw

Warzywa stanowią podstawę piramidy żywienia, ponieważ są doskonałym źródłem witamin, antyoksydantów, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Dlatego przeglądając menu jakie oferuje dany catering dietetyczny warto zwrócić uwagę, czy znajduje się w nim dostateczna ilość warzyw. Idealnie gdyby świeże warzywa były dodawane do każdego posiłku. Ważne, by ich wybór był szeroki. Dzięki temu dzieci będą mogły poznawać nowe smaki, a jadłospis nie będzie monotonny.

 

4. Podanie mało lubianych produktów w sprytny sposób

Niestety pomimo dużej wartości odżywczej warzywa, owoce, czy kasze nie zawsze cieszą się zainteresowaniem dzieci i młodzieży. Współczesny sposób żywienia sprawia, że ich kubki smakowe nastawione są raczej na produkty mocno przetworzone z dużym dodatkiem cukru, tłuszczu i soli. Dlatego zaproponowanie najmłodszym zdrowszych produktów wymaga dużych pokładów kreatywności. Ze względu na to warto przyjrzeć się, czy w menu znajdują się mniej lubiane, ale zdrowe produkty podane w ciekawej formie. Mogą być to np. pasztety warzywne, kotleciki z kaszy, koktajle, puddingi jaglane z dodatkiem owoców. Jeśli catering dietetyczny zaproponuje podanie mało lubianych produktów w tradycyjny sposób, dedykowany raczej świadomym dorosłym to może spotkać się z niechęcią dzieci i młodzieży. W konsekwencji nie będą one chciały jeść podanych im w ten sposób posiłków przez co jadłospis mocno straci na wartości!

 

5. Podanie posiłków w ciekawy, barwny sposób

Przy komponowaniu posiłków dla najmłodszych klientów firm cateringowych ważne jest nie tylko to co znajdzie się na talerzu, ale również w jaki sposób zostanie to podane. Jest to bardzo istotna kwestia, ponieważ nawet jeśli jadłospis będzie wzorowo skomponowany to jego niewłaściwe podanie sprawi, że dzieci, czy młodzież odmówią jedzenia. W związku z tym warto zwrócić uwagę, czy posiłki są kolorowe, aromatyczne, estetycznie i ciekawie podane!

Footer

Kilka słów o nas:

Catering dietetyczny to nasza pasja. Dowiedz się jakie pudełko wybrać i ciesz się smakiem gotowych rozwiązań!

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter

Polityka cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz dla zapewnienia maksymalnej wygody użytkowania. Dowiedz się więcej

Dowiedz się więcej:

  • Kontakt
  • Kilka słów o nas
  • Cateringi dietetyczne
  • Spis firm cateringowych
  • Blog
  • Polityka prywatności

© 2019 · Jakie Pudełko ·