CYNAMON – PRZYPRAWA, KTÓREJ WARTO SZUKAĆ W DIECIE PUDEŁKOWEJ
Cynamon to przyprawa, która świetnie wpisuje się w jesienne menu. Bardzo dobrze komponuje się z produktami, takimi jak chociażby jabłka, gruszki czy śliwki. Jednak oprócz niepowtarzalnego smaku posiada również wiele innych zalet. Dlatego nie powinno zabraknąć jej w fit posiłkach oferowanych przez catering dietetyczny.
CENNE WŁAŚCIWOŚCI CYNAMONU
Cynamon to przyprawa pozyskiwana z kory cynamonowca – wiecznie zielonego krzewu lub drzewa. Jego najpopularniejsze gatunki to cynamonowiec cejloński, kamforowy oraz chiński. Ojczyzną pierwszego z wymienionych jest Cejlon. Z kolei cynamonowiec chiński uprawiany jest przede wszystkim na terenie Chin, Wietnamu i Birmy, a cynamonowiec kamforowy w Japonii, Tajwanie oraz Tajlandii. Warto podkreślić, że cynamon to jedna z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Był znany i wykorzystywany już przez starożytnych Greków i Rzymian. Doceniali go również Egipcjanie, Chińczycy i Hindusi. Wierzono wówczas, że jest to przyprawa o magicznych właściwościach. Rzymianie wykorzystywali ją na przykład nie tylko do leczenia chorób ciała, ale i duszy. Z kolei przez tradycyjną medycynę chińską przyprawa ta była używana do leczenia przeziębienia, chorób nerek, bóli mięśni i stawów czy bóli menstruacyjnych. Od dawna stosowano ją również w celach rozgrzewających w stanach wychłodzenia organizmu. Dlatego cynamon zasługuje na szczególne zainteresowanie jesienią i zimą kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na takie sytuacje. To jednak nie koniec jego zastosowań. Od wielu lat cynamon wykorzystywany był także przy problemach ze strony przewodu pokarmowego oraz utracie apetytu. Obecnie wiele z tych właściwości wykorzystywanych jest do dziś. Dodatkowo pojawiają się co raz to nowe informacje na temat zalet tej przyprawy.
CO WIEMY NA TEMAT CENNYCH WŁAŚCIWOŚCI CYNAMONU?
Cynamon to przyprawa o wielu obliczach, która znajduje szerokie zastosowanie nie tylko ze względu na swój smak i aromat, ale i właściwości prozdrowotne. Wiele z nich znanych jest ludzkości od lat. Natomiast część to nowe odkrycia nauki, które również powinny nas przekonać do tego, że warto szukać cynamonu w diecie pudełkowej. Oto co współcześnie wiemy o tej przyprawie:
- pomaga w problemach z trawieniem
- pobudza łaknienie
- pomaga w przypadku biegunek, wzdęć, zgagi i wrzodów
- pobudza produkcję żółci i soków trawiennych
- normalizuje poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu II
- wykazuje właściwości przeciwnowotworowe
- chroni przed chorobami układu krążenia
CYNAMON W DIECIE PUDEŁKOWEJ
Cynamon to przyprawa, z której chętnie korzystają fit cateringi. Nie ma w tym nic dziwnego biorąc pod uwagę jej właściwości prozdrowotne oraz walory smakowe. Cynamon możemy znaleźć w różnych fit posiłkach – zarówno tych oferowanych na śniadanie, jak i na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację.
Przykłady fit posiłków z wykorzystaniem cynamonu:
- kremowy serek waniliowy z ziarnami pszenicy i cynamonem (propozycja na drugie śniadanie, fit catering „Wygodnadieta.pl”)
- waniliowy pudding z tapioki z musem jabłkowo-cynamonowym (propozycja na podwieczorek, fit catering „Rukola”)
- ciasto ze śliwkami z dodatkiem cynamonu (propozycja na podwieczorek, fit catering „Rukola”)
- babeczki marchewkowe z cynamonem i brzoskwinią (propozycja na drugie śniadanie, fit catering „Fitway”)
Jak widać na powyższych przykładach cynamon znajduje zastosowanie w różnorodnych fit posiłkach. Biorąc pod uwagę jego zalety nie musimy już zastanawiać się czy warto szukać go w diecie pudełkowej.